12:07 18.08.2021

Літак Міноборони вилетів до Афганістану для можливої евакуації українських громадян - МЗС

2 хв читати
Літак Міноборони вилетів до Афганістану для можливої евакуації українських громадян - МЗС

Понад 150 українців, членів їхніх сімей, а також іноземців повідомили про бажання бути евакуйованими з Афганістану, Міністерство закордонних справ України разом із причетними відомствами працює над створенням умов для їх безпечної евакуації, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Відпрацьовуємо два плани: вивезення громадян літаком, який уже розміщується в аеропорту Кабула, й евакуація літаком Міністерства оборони України, який полетів сьогодні з Києва", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він зазначив, що є безпосередні три завдання, які наразі вирішують українські дипломати. "Перше - безпечний коридор для доступу до аеропорту, адже ситуація там залишається частково неконтрольованою, частина аеропорту закрита, іншу частину контролюють іноземні війська, на під'їздах до аеропорту розміщується низка блокпостів. Друга - безпечна посадка людей на літак і його технічна підготовка: всі ми бачили кадри в новинах, як натовп зібрався в аеропорту Кабула, як люди намагаються зачепитися хоч за якусь можливість потрапити в літаки; сталася також дисфункція обслуговуючих компаній, перш за все для заправки пального", - пояснив речник МЗС.

За словами Ніколенка, третім завданням є отримання дозволу на зліт і безпечний вихід літака з території Афганістану.

"Евакуація розпочнеться, тільки-но вирішаться ці питання. Ми сподіваємося, що це відбудеться найближчим часом", - наголосив спікер.

Він також нагадав, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу вранці розмовляв телефоном з одним із дванадцяти українців, які перебувають на колишній військовій базі поблизу Кабула. "Громадяни запевнили, що негайної загрози їхньому життю та здоров'ю немає. Їхній стан задовільний. Вони можуть вільно пересуватися базою. Наше посольство підтримує з ними регулярний зв'язок, взаємодіє з причетними сторонами для розблокування бази й евакуації. Група також має альтернативний варіант допомоги від роботодавця", - сказав Ніколенко.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА