20:09 18.08.2021

ЄК готується до будь-яких сценаріїв в очікуванні міграційного тиску з Афганістану

4 хв читати
ЄК готується до будь-яких сценаріїв в очікуванні міграційного тиску з Афганістану

Європейська комісія (ЄК) уважно стежить за подіями в Афганістані у зв'язку з міграційною загрозою, заявила член ЄК з питань внутрішніх справ Ільва Йохансон.

"Евакуація співробітників і громадян ЄС, а також місцевого персоналу, який працював з ЄС і державами-членами в Афганістані, є найближчим пріоритетом. Робота над цим ведеться в дуже складних умовах", - заявила єврокомісар, яка в середу взяла участь у відеоконференції міністрів внутрішніх справ країн Євросоюзу в рамках механізму політичного реагування на кризові ситуації.

Йохансон висловила подяку державам-членам за готовність надання віз співробітникам афганського персоналу і їх сім'ям, а також за надання їм місць у літаках.

"Комісія готова координувати всі дії, необхідні їм для пошуку нового дому. Нестабільність в Афганістані, ймовірно, призведе до посилення міграційного тиску. Тому ми готуємося до будь-яких сценаріїв", - повідомила член ЄК, зазначивши, що напередодні пройшла екстрена нарада, під час якої відповідно до нового пакту про міграцію та притулок обговорювався за участю держав-членів і агентств ЄС рівень готовності до ускладнення ситуації.

"Ми не повинні чекати, поки люди прибудуть до зовнішніх кордонів Європейського союзу. Це не вихід. Ми повинні перешкоджати тому, щоб люди прямували до Європейського союзу небезпечними, незаконними і неконтрольованими маршрутами, якими керують контрабандисти", - пояснила Йохансон.

Водночас, сказала єврокомісар, ЄС не може кидати людей, що знаходяться в безпосередній небезпеці в Афганістані.

"Журналісти, співробітники НУО та правозахисники в Афганістані належать до тих, хто піддається найбільшому ризику, особливо жінки. Ми повинні підтримувати переміщених осіб в Афганістані через міжнародні організації, такі як Управління Верховного комісара ООН у справах біженців і Міжнародна організація з міграції, надавати їм необхідну допомогу і допомагати повернутися в свої будинки в Афганістані, коли дозволять умови на місцях", - продовжила член ЄК.

Вона навела цифри: близько 550 тис. афганців стали внутрішньо переміщеними особами в країні з початку року, на додаток до 2,9 млн за даними на кінець 2020 року. З початку року близько 120 тис. афганців втекли з сільських районів і провінційних міст в провінцію Кабул, зокрема близько 20 тис. - з початку липня. 80% людей, які змушені бігти, - це жінки і діти. Значна кількість громадян Афганістану вже перемістилася в сусідні країни.

"Ми повинні тісно співпрацювати з країнами регіону і бути готові надати їм необхідну гуманітарну допомогу і допомогу з метою розвитку. Ми повинні нарощувати нашу підтримку в міру зміни ситуації", - закликала Йохансон.

Вона повідомила, що ЄС надав понад 250 млн євро для підтримки спільнот-господарів і стійкої реінтеграції репатріантів і внутрішньо переміщених осіб. Єврокомісар пообіцяла, що Євросоюз продовжить свої поточні програми і "активізує співпрацю зі спільнотами-господарями в Пакистані, Ірані та Таджикистані, а також в інших країнах регіону, таких як Туреччина".

"Наразі ситуація в Афганістані явно небезпечна і якийсь час не буде безпечною. Тому ми не можемо змусити людей повернутися в Афганістан. Водночас ми продовжуємо нашу роботу з усунення ризиків нелегальної міграції, боротьби з незаконним ввезенням людей і ефективного управління нашими кордонами, нам необхідно запропонувати законні, безпечні і організовані шляхи в ЄС", - заявила Йохансон.

Вона вважає, що це відображає всеосяжний і збалансований підхід до міграції, викладений у новому пакті ЄС про міграцію і притулок.

"Я закликала держави-члени активізувати свою участь у переселенні, збільшити квоти на переселення, щоб допомогти тим, хто потребує міжнародного захисту, і запропонувати додаткові правові рішення", - оголосила член ЄК з питань внутрішніх справ.

Кілька сотень афганських військовослужбовців покинули Афганістан на літаках, наданих американцями, коли "Талібан" захопив контроль над країною, пише в середу газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За її даними, в Узбекистан прибуло не менше 46 літаків, на борту яких перебували 585 афганських військовослужбовців. Деякі афганські військові, теж на літаках, вирушили в Таджикистан.

Ще 158 афганських солдатів 15 серпня перетнули сухопутний кордон з Узбекистаном, зазначають західні ЗМІ.

Усі ці військові бігли в сусідні країни після того, як таліби увійшли в Кабул.

Афганська армія не чинила істотного опору, коли в серпні таліби почали захоплювати великі міста Афганістану. Навіть в Кабулі бунтівники не зіткнулися з організованою обороною.

На думку спостерігачів, небажання армії воювати стало одним із головних факторів, що пояснюють перемогу талібів. Ще одним фактором стало те, що заколотники зуміли переконати командирів багатьох воєнізованих угруповань в Афганістані приєднатися до них. Третім фактором називають непопулярність президента Афганістану Ашрафа Гані.

Гані покинув на літаку Афганістан 15 серпня, коли рух "Талібан" вже контролював майже всю його країну і готувався взяти під контроль і Кабул. Про свою відставку він не повідомляв. Протягом декількох днів надходили різні непідтверджені дані про те, куди саме він відправився. У середу стало відомо, що він перебуває в ОАЕ. Агентство Associated Press передавало, що президент покинув країну лише з вузьким колом довірених осіб, не попередивши про це інших політичних лідерів країни.

Посольства Узбекистану і Афганістану не коментують журналістам інформацію про втеклих військовослужбовців, зазначає The Wall Street Journal.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА