07:46 19.08.2021

У Пентагоні поки не знають, скільки куплених на американські гроші літаків ВПС Афганістану полетіли в Узбекистан і Таджикистан

2 хв читати
У Пентагоні поки не знають, скільки куплених на американські гроші літаків ВПС Афганістану полетіли в Узбекистан і Таджикистан

Міністерство оборони США поки не встановило, скільки літаків афганської армії полетіли в Узбекистан і Таджикистан, заявив у середу глава Пентагону Ллойд Остін.

"Я бачив дані про те, що якась кількість літаків відлетіла в Узбекистан і Таджикистан. Скільки їх було - не знаю", - сказав він на брифінгу у Вашингтоні. Остін відповідав на питання журналіста, який нагадав, що йдеться про літаки, куплені Афганістану на гроші американських платників податків.

Раніше в середу The Wall Street Journal з посиланням на неназвані джерела повідомила, що кілька сотень афганських військовослужбовців покинули Афганістан на літаках, поставлених свого часу американцями, коли "Талібан" захопив контроль над країною.

За даними газети, в Узбекистан прибуло не менше 46 літаків, на борту яких перебували 585 афганських військовослужбовців. Деякі афганські військові, теж на літаках, вирушили в Таджикистан.

Ще 158 афганських солдатів 15 серпня перетнули сухопутний кордон з Узбекистаном, зазначають західні ЗМІ.

Усі ці військові бігли в сусідні країни після того, як таліби увійшли в Кабул.

Афганська армія не чинила істотного опору, коли в серпні таліби почали захоплювати великі міста Афганістану. Навіть у Кабулі бунтівники не зіткнулися з організованою обороною.

На думку спостерігачів, небажання армії воювати стало одним із головних факторів, що пояснюють перемогу талібів. Ще одним фактором стало те, що заколотники зуміли переконати командирів багатьох воєнізованих угруповань в Афганістані приєднатися до них. Третім фактором називають непопулярність президента Афганістану Ашрафа Гані.

Гані покинув на літаку Афганістан 15 серпня, коли рух "Талібан" вже контролював майже всю територію країни і готувався взяти під контроль і Кабул. Про свою відставку він не повідомляв. Протягом декількох днів надходили різні непідтверджені дані про те, куди саме він відправився.

У середу стало відомо, що він перебуває в ОАЕ.

Агентство Associated Press передавало, що президент покинув країну лише з вузьким колом довірених осіб, не попередивши про це інших політичних лідерів країни.

Посольства Узбекистану і Афганістану не коментують журналістам інформацію про втеклих військовослужбовців, зазначає The Wall Street Journal.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА