14:00 19.08.2021

"Кобзар", лідер НРУ Чорновіл, пісні Вакарчука та Скрябіна є символами незалежності для українців - опитування

2 хв читати
"Кобзар", лідер НРУ Чорновіл, пісні Вакарчука та Скрябіна є символами незалежності для українців - опитування

Українці назвали символами незалежності "Кобзар" Тараса Шевченка, гімн України, лідера "Народного руху України" В'ячеслава Чорновола, а також пісні Святослава Вакарчука, Кузьми Скрябіна та творчість Ліни Костенко, свідчать дані опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня.

Результати загальнонаціонального опитування, приуроченого до 30-річчя незалежності України, оприлюднено в четвер під час круглого столу в Києві. У презентованому блоці опитування, що стосується символів України та її незалежності, запитання були відкритими, без запропонованих відповідей.

На запитання про те, який художній твір найкраще представляє Україну в світі, 9,5% сказали, що це "Кобзар" Тараса Шевченка, ще 5,7% опитаних назвали гімн України, а 4,4% згадали загалом народні пісні. Водночас понад 40% не визначилися з відповіддю на це запитання.

Щодо діячів мистецтва, які зробили найбільший внесок у розвиток культури з моменту здобуття незалежності України, то кожен десятий опитаний назвав Святослава Вакарчука та Андрія Кузьменка (Кузьма Скрябін). На третьому місці за кількістю згадок Ліна Костенко - 8% респондентів.

Символами України в культурному контексті назвали переможців "Євробачення" Руслану Лижичко - 5,4% і Джамалу - 4,2% опитаних. Актора Богдана Ступку відзначили 4,6% респондентів, а трохи більше ніж 3% внесли до цього переліку співачку Софію Ротару.

Відповідаючи на запитання щодо громадських діячів, які найбільше зробили для розвитку та захисту інтересів українців, 8,5% опитаних назвали лідера "Народного руху України", дисидента В'ячеслава Чорновола, інші згадки були не вищі за похибку вибірки.

На завершення блоку символів українцям запропонували назвати політиків, які зробили найбільший внесок у зміцнення суверенітету та державності. На це запитання більшість респондентів не дали відповіді, але по 10% набрали п'ятий президент України Петро Порошенко і другий президент України Леонід Кучма. Також багато згадок знову отримав В'ячеслав Чорновіл, який був політиком і народним депутатом, - 8,5% опитаних відзначили його вклад і в цьому аспекті.

Першого президента України Леоніда Кравчука символом у політиці вважають 6,1% опитаних, нинішнього президента Володимира Зеленського - 5,6%. Третього президента України Віктора Ющенка назвали в цьому контексті 5,4% респондентів, лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко - майже 4,6%. Трохи більше ніж 2% респондентів згадали як політичний символ України й екс-президента Віктора Януковича.

Загальнонаціональне опитування було проведено в усіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА