14:22 19.08.2021

Абсолютна більшість українців пишається своїм громадянством - опитування

2 хв читати
Абсолютна більшість українців пишається своїм громадянством - опитування

Абсолютна більшість українців пишається своїм громадянством і схильні вважати, що найчастіше людей об'єднує віра в краще майбутнє.

Так, згідно з опитуванням, оприлюдненим у четвер на сайті Фонду "Демініціативи", зазначається, що загалом за останні 19 років є стійка тенденція до зростання кількості українців, які пишаються своїм громадянством.

"Абсолютна більшість опитаних (72%) скоріше або дуже пишаються українським громадянством. Лише 18,5% заявили, що швидше за або зовсім не пишаються цим фактом", - ідеться в результатах опитування стосовно ідентифікації їхнього громадянства.

Загалом загальнонаціональне дослідження приурочене до 30-річчя незалежності України.

Щодо стосується ідентифікації, то 59% насамперед вважають себе громадянами України, водночас порівняно часто трапляється ідентифікація з населеним пунктом (19% опитаних), ще 11% насамперед ідентифікують себе з жителями регіону, в якому вони проживають.

"На думку опитаних, віра в краще майбутнє найчастіше об'єднує людей в українському суспільстві - 36%. Силу цього фактора можна підкреслити тим, що друге місце серед об'єднавчих чинників посідають спільні труднощі життя - 29,5%", - ідеться в результатах опитування.

Крім того, важливими об'єднавчими моментами, на думку українців, є сімейні та дружні почуття (27%), патріотичні (25,5%), а також незадоволеність владою і прагнення спільно долати труднощі життя (по 22%). Лише 8% респондентів, згідно з опитуванням, зазначили, що українців нічого взагалі не об'єднує.

Оцінюючи успіхи та невдачі України як держави за 30 років, українці, незважаючи на підтримку незалежності, швидше песимістичні в оцінках: 29% опитаних вважають, що було більше негативного, і 46% зазначають, що негативного та позитивного за ці роки було приблизно порівну. Водночас 18% респондентів вважають, що було більше позитивного.

Серед порівняно успішних сфер українці назвали забезпечення рівноправності чоловіків і жінок, утвердження свободи слова, формування української нації, побудову демократії та зміцнення обороноздатності країни.

Найменше, на думку респондентів, Україні вдалося бути успішною в боротьбі з корупцією, злочинністю та у встановленні соціальної справедливості.

Відповідаючи на відкрите запитання, без зазначених варіантів відповідей, про те, що було найбільшою перешкодою для розвитку України, українці назвали корупцію (38,5%) і ще 18% зазначили, що це війна; 5,9% респондентів вважають, що перешкодою в розвитку держави є некомпетентність влади.

Більшість респондентів (69%) вважають, що Україна спроможна подолати проблеми та труднощі, але більше половини опитаних вважають, що це можна зробити тільки у віддаленій перспективі.

Загальнонаціональне дослідження проводив Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня у всіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА