16:04 19.08.2021

ДБР планує до листопада завершити розслідування щодо постачань у ЗСУ військової техніки низької якості

4 хв читати
ДБР планує до листопада завершити розслідування щодо постачань у ЗСУ військової техніки низької якості

Державне бюро розслідувань планує до 1 листопада поточного року завершити розслідування щодо постачань у Збройні сили України військової техніки низької якості у справі військових кораблів, побудованих підприємством "Кузня на Рибальському" і переданих у ЗСУ.

Як повідомляє прес-служба бюро, відповідну заяву зробив виконувач обов'язків директора ДБР Олексій Сухачов.

"Практично вчора ми проводили координаційну нараду з керівництвом слідчого управління, для себе визначили терміни завершення досудового розслідування - 1 листопада 2021 року. Далі відбуватиметься ознайомлення всіх сторін з матеріалами кримінального провадження, і справу буде направлено до суду", - зазначив він.

В.о. директора ДБР наголосив, що викриття злочинів щодо розкрадання в оборонній сфері для ДБР є "одним з найважливіших напрямів протидії організованій злочинності та корупції, зокрема в Міністерстві оборони України".

"Сьогодні слідчі ДБР здійснюють розслідування у 328 подібних кримінальних провадженнях. Лише протягом цього року було оголошено 17 підозр військовим та особам, які беруть учать у використанні бюджетних коштів. 16 обвинувальних актів направлено до суду, вже винесено три обвинувальні вироки", - йдеться в повідомленні.

За словами Сухачова, одними з найбільш кричущих кримінальних злочинів співробітники ДБР вважають будівництво бойових десантно-штурмових кораблів у "Кузні на Рибальському", купівлю медичних автомобілів марки "Богдан" і закупівлю снайперських систем.

"Була змова чиновників Міністерства оборони України та виконавців контрактів. У розпорядженні слідства є фактичні дані, які стали основою підозр, що були висунуті колишнім топ-чиновникам Міноборони та нинішньому керівникові одного з підприємств", - зазначив Сухачов.

Розповідаючи про справу щодо "Кузні на Рибальському", він зазначив, що для керівництва ДБР, для керівництва Головного слідчого управління воно "стало певним викликом".

Уточнюється, що будівництво кораблів планувалося ще з 2015 року, проект ініціативно, за свої кошти розробило Миколаївське державне конструкторське бюро.

"Але через небажання або, можливо, з причин відстоювання інтересів інших осіб і проект, і державний контракт виконувало ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському", - розповів Сухачов.

Він наголосив, що наразі Міноборони не може виконати повноцінні випробування кораблів, оскільки їхні технічні показники не відповідають тим вимогам, які заклало міністерство. Під час спроби провести випробування одного з них сталося загоряння двигуна, швидкісні режими також не витримуються, і це – за умови відсутності на кораблі навантаження – особового складу з озброєнням.

"Виконувач обов’язків директора ДБР зазначив, що ці кораблі не можуть бути прийняті на озброєння військово-морських сил. Це підтверджують і судові експертизи, які проводили науково-дослідні інститути Міністерства юстиції з залученням інженерів Миколаївського державного конструкторського бюро", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, ДБР повідомило про підозру чиновникам "Кузні на Рибальському" (Київ) і Міноборони через постачання військової техніки низької якості.

"Голова правління ПрАТ "Кузня на Рибальському" підмовив заступника міністра оборони України укласти державний контракт саме з його підприємством. Чиновник міністерства дав вказівку підпорядкованим йому керівникам одного з департаментів Міноборони на безперешкодне укладення державного контракту з будівництва катерів саме із зазначеним ПрАТ", - повідомив начальник слідчого відділу ДБР Олег Гриняк на брифінгу.

Також, за інформацією ДБР, було здійснено закупівлю для потреб ЗСУ санітарних автомобілів виробництва "Богдан Моторс", які не відповідають встановленим вимогам і не можуть використовуватися в Збройних силах.

Сума збитків за двома епізодами, за даними слідства, становить понад 475 млн грн.

Слідчі ДБР повідомили про підозру заступнику глави Міноборони України в 2015-2019 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у 2015-2017 рр.; директору департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки у 2018-2019 рр. Їхні дії кваліфіковано за ч. 4 ст. 426-1 та ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України.

Повідомлено також про підозру голові правління "Кузні на Рибальському", дії якого кваліфіковано за ч.2 ст.192, ч.4 ст.27, ч.4 ст.426-1 КК України.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" з джерел у правоохоронних органах, йдеться про колишнього заступника міністра оборони Ігоря Павловського.

Запобіжний захід фігурантам справи обирає Печерський районний суд.

Як повідомили в ДБР, колишньому директору Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави в сумі близько 475 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА