07:25 20.08.2021

Міністри закордонних справ НАТО обговорять ситуацію в Афганістані

3 хв читати
Міністри закордонних справ НАТО обговорять ситуацію в Афганістані

У зв'язку з розвитком подій в Афганістані після виведення військ США і військових контингентів країн-союзниць у НАТО і захоплення країни рухом "Талібан" генсек альянсу Єнс Столтенберг скликав онлайн нараду глав МЗС країн організації.

"Я скликав позачергову віртуальну нараду міністрів закордонних справ НАТО цієї п'ятниці, 20 серпня, щоб продовжити нашу тісну координацію і обговорити наш загальний підхід до Афганістану", - повідомив Столтенберг у середу.

Напередодні цієї міністерської відеоконференції він радився з главами Єврокомісії та Європейської ради. "Розмовляв з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і головою Європейської ради Шарлем Мішелем про ситуацію в Афганістані. НАТО продовжує тісно співпрацювати з ЄС і рештою міжнародної спільноти для координації і полегшення евакуації", - написав Генсек альянсу в Twitter.

На брифінгу, 17 серпня, Столтенберг заявив, що "Талібан" повинен полегшувати безпечний виїзд усіх тих, хто висловив бажання виїхати (з Афганістану - ІФ), аеропорт, а також дороги і КПП повинні бути відкритими".

Він додав, що НАТО зберігає прихильність завершення евакуації людей з Кабула, включно з афганцями, які допомагали і працювали зі збройними силами НАТО, якомога швидше.

За його словами, "крах" Афганістану стався швидше, ніж цього очікували в Північноатлантичному альянсі, але відповідальність за це лежить переважно на політичному керівництві країни.

"В останні тижні ми спостерігали політичний і військовий крах, який стався з такою швидкістю, якої ми не могли очікувати", - сказав глава НАТО.

"Деякі частини афганських сил безпеки відважно билися, але вони не були здатні гарантувати безпеку в країні, оскільки, в кінцевому рахунку, афганське політичне керівництво не змогло протистояти", - зазначив Столтенберг.

Разом із тим він вважає, що альянсу і його партнерам за час перебування в Афганістані вдалося змінити цю країну.

"Завдяки нашій військовій присутності і підтримки міжнародної спільноти, нове покоління чоловіків і жінок виросло в новому Афганістані з можливістю здобувати освіту, брати участь у політичних процесах, управляти власним бізнесом і отримувати задоволення від динамічних ЗМІ", - заявив Столтенберг.

"Сьогоднішній Афганістан сильно відрізняється від того Афганістану, який був у 2001 році", - продовжив він.

На його думку, схвалене кілька місяців тому рішення союзників із НАТО наслідувати приклад США про виведення військ з Афганістану було логічним. "Коли США вирішили вивести свої сили, то природно було б для всіх інших союзників з НАТО вчинити так само", - вважає глава альянсу.

Він зазначив, що спільне рішення про виведення військових приймалося, зокрема, спільно з європейськими країнами, і тоді "ми усвідомлювали ризики".

При цьому Столтенберг запевнив, що НАТО "буде продовжувати працювати для того, щоб стабілізувати обстановку в Афганістані, зважаючи на багато причин, зокрема з метою запобігти потокам біженців в Європу".

Генеральний секретар НАТО також закликав створити в Афганістані інклюзивний уряд. "Нам потрібно побачити мирну передачу влади, і нам потрібен інклюзивний уряд в Афганістані, який буде поважати основні права людини", - заявив він, додавши, що в цьому випадку підтримувати "якогось роду відносини" з Афганістаном буде набагато простіше.

Столтенберг вважає, що, незважаючи на завершення військової присутності НАТО в Афганістані, міжнародна спільнота може продовжити відігравати важливу роль в економічному розвитку країни, надавати гуманітарну допомогу і захищати основні права афганців.

Наразі рух "Талібан", згідно з повідомленнями ЗМІ, встановив контроль над всією територією Афганістану, за винятком аеропорту в Кабулі. Аеропорт використовується для евакуації іноземців, які перебувають в країні, а також афганців, які отримали притулок за кордоном. Безпеку в аеропорту гарантують американські військові.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА