13:21 20.08.2021

11 перших леді будуть учасницями Київського саміту перших леді та джентльменів - Кулеба

3 хв читати

У Київському саміті перших леді та джентльменів, який відбудеться 23 серпня, візьмуть участь 11 перших леді, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Станом на зараз у нас є десять перших леді, які підтвердили свою участь. Разом із пані Оленою (Оленою Зеленською - ІФ) - 11. Тобто 11 перших леді візьмуть участь у першому установчому Київському саміті перших леді та джентльменів. Це перші леді Латвії, Литви, Сербії, Лівану, Ізраїлю, Німеччини, Хорватії, Коста-Рики, Бразилії та дружина президента Європейської Ради, тобто глави ЄС", - сказав Кулеба журналістам у Києві в п'ятницю.

За його словами, частина гостей буде на саміті в Україні фізично, а частина приєднається онлайн.

Кулеба також зазначив, що в саміті візьме участь американський письменник Нассім Талеб і афганський режисер Сахра Карімі. Він додав, що це ще не повний список учасників саміту.

Перша леді України Олена Зеленська зазначила, що темою саміту буде "М'яка сила в новій реальності".

"Що таке нова реальність? Зрозуміло, що ми живемо всі зараз у світі, який переживає коронавірусну кризу, і наш світ змінився. Змінилося суспільство, змінилися зв'язки між суспільствами, між країнами. Деякі механізми, до яких ми звикли, вже не працюють, деякі стійкі речі припинили бути стійкими, і ми маємо зрозуміти, як жити далі. Простими словами, ми маємо створити нову систему координат і навчитися в ній жити. Саме цим темам буде присвячений наш саміт", - сказала Зеленська.

Вона зазначила, що перші леді також поділяться досвідом, проектами у сфері охорони здоров'я, освіти й обговорять рівні можливості в нових умовах.

За словами Зеленської, для того щоб посилити саміт і наповнити його смислами, було запрошено експертів із різних країн і різних сфер.

"Ми демонструємо, що Україна є не лише тією країною, яка існує в контексті світових гуманітарних подій, - це країна, яка може бути активним й ефективним трендсетером. Ми задаємо новий градус для цієї роботи", - пояснила перша леді України.

Крім того, Зеленська зазначила, що у такий спосіб Україна ще раз підтверджує свою суб'єктність у сфері гуманітарної політики у світі.

"Хочу сказати, що на організацію і проведення цього саміту не було використано жодної гривні з державного бюджету. У нас є потужні та енергійні партнери", - наголосила вона.

Зеленська також зазначила, що за результатами саміту буде підписано декларацію про об'єднання зусиль у сфері гуманітарних політик, і вона буде відкритою для підписання.

У свою чергу міністр закордонних справ України повідомив, що у структурі відповідного департаменту МЗС України буде створено команду, яка опікуватиметься розвитком формату Київського саміту перших леді та джентльменів і забезпечить його інституційну стабільність. За його словами, МЗС тісно взаємодіятиме з Офісом першої леді, з яким буде готувати наступний саміт.

Міжнародну платформу для взаємодії перших леді та джентльменів започатковано з ініціативи першої леді України Олени Зеленської вперше в історії. Головне завдання платформи - співпраця та обмін досвідом у вирішенні актуальних гуманітарних питань в умовах нової реальності. Саміт відбудеться 23 серпня на території Національного заповідника "Софія Київська".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА