17:44 20.08.2021

Слідство щодо Медведчука та Козака завершено, матеріали передано захисту

4 хв читати
Слідство щодо Медведчука та Козака завершено, матеріали передано захисту

Слідство в резонансній справі щодо підозри двох парламентаріїв у державній зраді та розграбуванні національних цінностей завершено, матеріали провадження відкриті стороні захисту, йдеться у зверненні генерального прокурора України Ірини Венедіктової, оприлюдненому на сайті Офісу генпрокурора у п'ятницю.

При цьому прізвища нардепів не називаються, проте із суті та деталей підозри зрозуміло, що йдеться про народних депутатів фракції "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука, який наразі перебуває під домашнім арештом, і Тараса Козака, котрий перебуває в розшуку.

"Матеріали сьогодні будуть відкриті народному депутату, який перебуває під домашнім арештом. Матеріали щодо іншого підозрюваного парламентарія виділені в окреме провадження у зв’язку з його розшуком, хоча основні слідчі дії стосовно нього також завершені... Після їх ознайомлення з усім доказовим масивом, напрацьованим прокурорами та слідчими, справа піде до суду", - повідомила Венедіктова.

За її словами, Офіс генпрокурора готовий до звинувачень у переслідуванні опозиції, інформаційних атак і перешкоджання роботі, проте вона наголосила, що докази зібрано, "і ми готові йти з ними до суду".

"Двоє народних депутатів України підозрюються у причетності до тяжких злочинів. Народні обранці, що присягали на вірність Україні та зобов’язувалися боронити її суверенітет та незалежність, обґрунтовано підозрюються у зраді Батьківщини та наданні допомоги агресору в один із найтяжчих часів нашої історії", - розповіла генпрокурор.

Венедіктова повідомила про наявність у слідства доказів, що підозрювані передали окупаційній владі матеріальну та документальну базу щодо розробки родовища "Глибока", розташованого в прикерченському шельфі Чорного моря у виключній (морській) економічній зоні України. "Без допомоги цих нардепів РФ знадобилися б роки й величезні ресурси для освоєння ділянки з перспективними запасами на понад 38 млрд грн", - зазначила вона.

Крім того, за даними слідства, народні депутати України, діючи відповідно до вказівок представників органів державної влади Російської Федерації, здійснювали збір інформації щодо місць дислокації військових формувань України та їхньоїбойової підготовки, надавали сприяння в залученні громадян України до реалізації заходів на шкоду Україні для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі, розповіла генпрокурор. "По суті, вони надавали іноземній країні допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Це не що інше, як державна зрада", - наголосила Венедіктова.

За її словами, йдеться про передання конфіденційної інформації щодо однієї з військових частин української армії, а також про активну участь у розробці т.зв. проекту "Промінь", спрямованого на системне просування та лобіювання політичних, геоекономічних та інших інтересів РФ, вигідних їй змін у внутрішній і зовнішній політиці України.

"Нам доведеться прийняти серйозний процесуальний бій. Але ... ми впевнені у своїй позиції та продемонструємо роботу прокурорів і слідчих у європейському змагальному процесі. Окремо хочу сказати, що на цьому ми не зупиняємося Ми здійснюємо процесуальне керівництво у низці інших кримінальних проваджень щодо злочинів на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, обороноздатності та економічній безпеці України, до яких можуть бути причетні і колишні, і нинішні народні депутати України", - резюмувала Венедіктова.

Як повідомлялося, 11 травня Медведчуку та Козаку було повідомлено про підозру в зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму. За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності і співпраці з країною-агресором. За даними слідства, в 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності – проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

Медведчук 12 травня прибув до Офісу генерального прокурора, ознайомився з копією пред'явленої йому підозри та заявив, що переховуватися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, апеляційний суд залишив його в силі.

Козак, за даними правоохоронних органів, перебуває в РФ. Водночас, за інформацією Медведчука, Козак перебуває на території Білорусі, де проходить лікування. Козака оголошено в розшук, є рішення суду на його затримання для обрання запобіжного заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА