20:58 20.08.2021

Держатомрегулювання видало Чорнобильській АЕС ліцензію на промислову експлуатацію конфайнмента та об'єкта "Укриття"

2 хв читати
Держатомрегулювання видало Чорнобильській АЕС ліцензію на промислову експлуатацію конфайнмента та об'єкта "Укриття"

Державна інспекція ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) в п'ятницю видала ДСП "Чорнобильська АЕС" ліцензію на право провадження діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів у межах експлуатації комплексу нового безпечного конфайнмента (НБК) та об'єкта "Укриття".

Як пояснило Держатомрегулювання в повідомленні на своєму сайті, об'єкт "Укриття" являє собою частину промислового майданчика Чорнобильської АЕС разом із сукупністю споруд, сформованих із пошкоджених конструкцій колишнього 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, а також добудованих після аварії 26 квітня 1986 року нових конструкцій і систем, що служать для контролю і коригування після аварійної ситуації.

"Унікальний об’єкт, аналогів якого немає у світі. ДСП "Чорнобильська АЕС" та орган управління, із можливим залученням зарубіжних та міжнародних організацій, має послідовно та планомірно здійснювати подальші роки щодо перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему", - заявив голова Держатомрегулювання Григорій Плачков під час вручення ліцензії в. о. гендиректору "Чорнобильської АЕС" Валерію Сейді, слова якого наведено в повідомленні.

Ліцензування діяльності з експлуатації конфайнмента, зокрема об'єкта "Укриття", здійснюється як ліцензування окремого виду діяльності: переробка, зберігання радіоактивних відходів, які є й утворюються під час перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, поінформували у Держатомрегулювання.

"Це дуже важлива подія у житті Чорнобильської АЕС. За час дослідно-промислової експлуатації, персонал ДСП "Чорнобильська АЕС" здобув освітні необхідні навички для безпечної експлуатації усіх систем та обладнання нового безпечного конфаймента", - зазначив керівник ДСП "Чорнобильська АЕС". За його словами, першим кроком під час промислової експлуатації об'єкта буде демонтаж нестабільних конструкцій.

Спорудження нового безпечного конфайнмента (НБК) відбувалося в межах міжнародного проекту і коштом Чорнобильського фонду "Укриття", вкладниками якого були 45 країн світу, зокрема Європейська Комісія і за участю Європейського банку реконструкції та розвитку.

Термін служби об'єкта становить 100 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА