19:28 23.08.2021

Військові США поки орієнтуються на 31 серпня як на термін закінчення евакуації з Кабула

2 хв читати
Військові США поки орієнтуються на 31 серпня як на термін закінчення евакуації з Кабула

Міноборони США у своїх діях поки що виходить з того, що евакуація через аеропорт Кабула завершиться в раніше озвучений термін - 31 серпня, заявив у понеділок на брифінгу представник Пентагону Джон Кірбі.

"Мета - вивезти якомога більше людей якомога швидше... пріоритет - зробити це настільки добре, наскільки ми можемо, до кінця цього місяця", - сказав він.

"І як сказав міністр (оборони США - ІФ), якщо йому буде потрібна ще розмова з головнокомандувачем з приводу графіка, він так і вчинить. Але прямо зараз ми просто не перебуваємо на цьому етапі", - пояснив Кірбі.

Також він заявив, що американська сторона обізнана про заяви руху "Талібан" щодо неприпустимості перенесення терміну завершення евакуації з Кабула.

Раніше глава МЗС ФРН Гайко Маас заявив, що Німеччина веде переговори про використання аеропорту Кабула для евакуації громадян і після 31 серпня. Крім того, телеканал Sky news повідомляв із посиланням на представника уряду Великої Британії, що з рухом "Талібан" в Афганістані тривають переговори щодо перспективи зрушити з 31 серпня крайній термін, до якого західні країни повинні завершити евакуацію через аеропорт Кабула.

Як раніше повідомляла газета The Times, британський прем'єр Борис Джонсон на екстреному саміті G7 у вівторок має намір звернутися до президента США Джо Байдена з проханням про перенесення на більш пізній термін завершення виведення американських військ з Афганістану. Однак Байден на брифінгу в неділю заявив, що сподівається, що відкладати не доведеться.

У понеділок представник "Талібану" Сухайл Шахін заявив Sky News, що, якщо США і їх союзники продовжать перебування своїх військ в Афганістані більше, ніж на наступний тиждень, їх можуть чекати "наслідки".

США підписали угоду з "Талібаном" за попереднього президента США Дональда Трампа - в Досі 29 лютого 2020 року: США і НАТО зобов'язалися покинути Афганістан станом на 1 травня 2021 року, а таліби давали у відповідь низку гарантій. Зі свого боку новий президент США Джо Байден змінив кінцевий термін виведення військ на 11 вересня 2021 року, а пізніше стало відомо про новий термін - 31 серпня. Однак у останні дні експерти висували припущення, що, якщо операція в Кабулі затягнеться, США не встигнуть, як це планувалося спочатку, вивести війська до 31 серпня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

Президент Литви Науседа: Я стурбований тим, що ми втрачаємо фокус щодо України

Армія РФ увечері завдала удару двома керованими авіабомбами по Бериславу - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА