19:52 23.08.2021

Україна отримала 1,9 млрд SDR від МВФ

3 хв читати
Україна отримала 1,9 млрд SDR від МВФ

Україна в понеділок в рамках нового розподілу Міжнародним валютним фондом спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR) отримала свою частину в розмірі SDR 1,9 млрд.

"Сьогодні 1,9 млрд СПЗ надійшли на рахунок України в МВФ! Чудовий подарунок до Дня Незалежності! Слава Україні!", - написала перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова на своїй сторінці в Facebook у понеділок увечері.

Раніше в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що остаточне рішення про розподіл цих коштів між урядом і Нацбанком буде схвалено після їх отримання.

Як повідомлялося, директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва оголосила про початок розподілу SDR у $650 млрд, у рамках якого Україна пропорційно своїй квоті у Фонді отримує понад $2,7 млрд у доларовому еквіваленті.

"Найбільше виділення спеціальних прав запозичення (SDR) в історії - майже $650 млрд - набуває чинності сьогодні", - наводить її слова прес-служба в понеділок.

За словами директора-розпорядника МВФ, виділення таких асигнувань - сильне стимулювання, яке при розумному використанні дасть змогу боротися з безпрецедентною кризою.

"Розподіл SDR забезпечить додаткову ліквідність глобальної економічної системи, поповнивши валютні резерви країн і зменшивши їхню залежність від дорожчих внутрішніх або зовнішніх боргів", - зазначила Георгієва.

Вона нагадала, що SDR розподіляються між країнами пропорційно до їхніх часток квот у МВФ. Отже, $275 млрд надійдуть до країн, що розвиваються, з яких країни з низькими доходами отримають майже $21 млрд, що у деяких випадках еквівалентно 6% ВВП.

"SDR - це цінний ресурс, і рішення про те, як найкраще їх використовувати, залишається за країнами-членами. Щоб використовувати SDR із максимальною вигодою для країн-членів і світової економіки, ці рішення мають бути розумними і добре обґрунтованими", - зазначила директор-розпорядник МВФ.

Щоб допомогти забезпечити прозорість і підзвітність, МВФ надає основу для оцінки макроекономічних наслідків нового розподілу, його статистичної обробки та управління, а також того, як це може вплинути на стійкість боргу. МВФ також регулярно надаватиме оновлену інформацію про всі активи SDR, операції і торгівлю, включаючи наступний звіт про використання SDR через два роки, йдеться в заяві.

"Щоб збільшити вигоди від цього розподілу, МВФ заохочує добровільне спрямування деяких SDR із країн із сильними зовнішніми позиціями до країн, які їх найбільше потребують. За останні 16 місяців деякі члени вже пообіцяли надати позики на $24 млрд, зокрема $15 млрд із наявних SDR, у Фонд скорочення бідності та зростання МВФ, який надає пільгові позики країнам із низькими доходами. Це лише початок, і МВФ продовжить роботу з нашими членами, щоб розвинути ці зусилля", - зазначено в заяві.

МВФ також залучає країни-члени до питання про можливість створення нового Цільового фонду забезпечення життєздатності та стійкості, який міг би використовувати SDR, які направляються, для допомоги найуразливішим країнам у проведенні структурних перетворень, зокрема у вирішенні проблем, пов'язаних із кліматом. Іншою можливістю може бути спрямування SDR на підтримку кредитування багатосторонніми банками розвитку, зазначили у Фонді.

Як зазначила Георгієва, розподіл SDR є найважливішим компонентом ширших зусиль МВФ щодо підтримки країн у період пандемії, які включають: $117 млрд у вигляді нового фінансування для 85 країн, полегшення обслуговування боргу 29 країн із низькими доходами, а також консультації з питань політики та підтримку в розвитку потенціалу більше ніж для 175 країн.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА