07:00 24.08.2021

24 серпня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
24 серпня: Яке сьогодні свято

Сьогодні найголовніше державне свято - День Незалежності України.

Верховна рада УРСР 24 серпня 1991 року ухвалила Акт проголошення незалежності України. Цей момент вважається значущою і відправною точкою в історії відродження нашої держави, а також здобуття Україною свободи і незалежності.

За три місяці, в грудні 1991 року, було проведено всеукраїнський референдум, на якому громадяни озвучили свою думку з приводу самостійності і незалежності своєї країни. І вже 20 лютого 1992 року новий уряд України видав постанову "Про День Незалежності України", в якому йдеться: "Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, Верховна Рада України постановляє вважати день 24 серпня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

Українці відзначають 30-річчя незалежності своєї країни, упродовж яких вони відстоювали своє право бути вільними. Боротьба за свободу, ідентичність і територіальну цілісність держави триває і сьогодні. Українські захисники відстоюють незалежність ціною власного життя.

Також сьогодні Міжнародний день проти нетерпимості, дискримінації та насильства, заснованого на музичній перевазі, способі життя та дрес-коді; Міжнародний день дивної музики; День народження картопляних чіпсів; День Конституції Грузії; День національних парків у Коста-Ріці; День Пяртеля (свято початку осені) в Естонії.

У цей день:

1873 - На Черкащині народився Фотій Красицький, український живописець, графік, внучатий небіж Т.Шевченка. 

1894 - У Львові народився Богдан Крижанівський, український диригент, композитор, автор пісні "Гей, наливаймо, повнії чари!"

1923 р. у Ростові-на-Дону народився Віктор Михайлович Глушков, автор фундаментальних праць у галузі кібернетики, математики і обчислювальної техніки.Під його керівництвом Головна редакція "Української радянської енциклопедії" видала першу в світі "Енциклопедію кібернетики" у 2-х томах, що вийшла українською в 1973 році.

1938 - Газета "The Christian Century" вперше використала термін "мильна опера" стосовно телесеріалів.

1949 – Набув чинності підписаний у квітні договір про утворення НАТО.

1981 - Винесено вирок вбивці Джона Леннона - Марку Девіду Чепмену - довічне ув'язнення з правом подання прохання про помилування через 20 років.

1995 - Вийшла операційна система Windows 95.

2006 - Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов до розряду карликових планет.

Католицька церква святкує День святого Варфоломія

Іменини у Олександра, Василя, Максима, Феодора, Макара, Марії.

Прикмети дня:

Якщо 24 серпня випадає на молодик і в цей час стоїть ясна погода - у вересні дощів буде дуже мало.

Якщо сьогодні припиняє дути вітер, який був кілька днів, незабаром буде хороша погода.

Якщо під час сходу сонця пройде дощ, то негода триватиме кілька днів.

Якщо вранці над водоймами туман, попереду кілька теплих днів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА