08:32 24.08.2021

Лідери країн G7 обговорять ситуацію в Афганістані

2 хв читати
Лідери країн G7 обговорять ситуацію в Афганістані

Термінові переговори лідерів країн G7, присвячені проблемі Афганістану, відбудуться у вівторок з ініціативи Великої Британії в режимі відеоконференції.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який нині головує в G7, повідомив, що вирішив скликати таку зустріч, щоб обговорити подальші кроки, пов'язані з афганською кризою.

"Життєво необхідно, щоб міжнародна спільнота працювала спільно заради гарантування безпечної евакуації, запобігання гуманітарній кризі і підтримки афганського народу в закріпленні досягнень останніх років", - написав Джонсон у Twitter.

Очікується, що лідери G7 обговорять, зокрема, операцію з евакуації цивільних осіб з аеропорту Кабула.

Також голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн має намір порушити питання щодо схеми прийому і розміщення біженців з Афганістану. За її словами, у біженців повинні бути "законні і безпечні маршрути в усьому світі, організовані нами, міжнародною спільнотою".

Після початку виведення військ країн НАТО з Афганістану в квітні, бойовики угруповання "Талібан" прискорили темп захоплення територій в країні. 15 серпня таліби увійшли в столицю Афганістану Кабул, заявивши про створення нового Ісламського емірату Афганістан. Це спровокувало нагальну евакуацію іноземців і тисяч афганців з країни, через що почався хаос в аеропорту міста. Наразі безпеку в аеропорту гарантують військові США і деякі їх союзники. Підступи до аеропорту контролюють таліби.

Одним із найбільш актуальних питань є те, коли завершиться операція з евакуації цивільних з афганської столиці. Спочатку вважалося, що ця операція закінчиться 31 серпня: саме до цього дня США планували завершити виведення свого контингенту з Афганістану. Однак за останні дні в західних країнах все частіше говорять про те, що технічно неможливо за дні, що залишилися, вивезти всіх людей, що мають підстави покинути Афганістан. У свою чергу, таліби поки що заявляють, що проти продовження дедлайну: на їхню думку, США і їх партнери самі винні в ситуації, що створилася, оскільки не зуміли завчасно почати евакуацію цивільних осіб.

Афганістан зараз прагнуть покинути іноземці, а також афганці, які в останні роки допомагали іноземним військовим і чиновникам. Крім того, в аеропорт намагаються прорватися жителі Афганістану, у яких немає формальних підстав просити притулку за кордоном.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА