10:39 24.08.2021

У Києві відбувається парад з нагоди 30-ї річниці незалежності України

3 хв читати

У центрі Києва на вулиці Хрещатик і Майдані Незалежності відбувається парад з нагоди 30-річчя незалежності України.

Парад розпочався з підняття державного прапора та виступу глави держави Володимира Зеленського.

На параді присутні другий, третій і п'ятий президенти України - Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, голова Верховної Ради Дмитро Разумков, мер Києва Віталій Кличко, представники та керівництво іноземних держав.

У день святкування 30-ї річниці незалежності України заплановано провести три основні урочисті заходи за участю представників і техніки сил безпеки й оборони України та країн-партнерів із демонстрацією нових зразків озброєння і техніки України.

До проведення урочистих заходів залучені понад 5 тис. особового складу, 100 літальних апаратів, 400 одиниць озброєння і техніки. Парад військ відбувається на вулиці Хрещатик, що передбачає проходження урочистим маршем пішої колони, прольотом - повітряної колони та проїздом - механізованої колони.

Особливістю ювілейного повітряного параду стане одночасне участь авіації Повітряних сил, ВМС, Держприкордонслужби, Нацгвардії, Нацполіції, ДСНС, ДП "Антонов" і держав-партнерів.

Участь у параді візьме найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія", спроектований і побудований на ДП "Антонов".

Парад військ уперше розпочинається з пронесення Державного прапора України представниками сил безпеки та оборони України спільно з представниками країн-партнерів, що засвідчує співдружність і безумовну підтримку незалежності України. Проходження пішої колони вперше передбачає одночасну участь представників усіх сил безпеки і оборони України, кінологічних підрозділів України та майже 15 країн-партнерів. Під час параду військ заплановано виступ міжнародного оркестру спільно з президентським оркестром.

Проїзд механізованої колони вперше передбачає одночасну участь озброєння і військової техніки сил безпеки та оборони України, а також військової техніки країн-партнерів.

Водночас на зовнішньому рейді морського порту Одеса заплановано урочисте проходження бойових кораблів, катерів і суден і проліт авіації, демонстрація фігур пілотажу літаками легкомоторної цивільної авіації, проходження кораблів і катерів країн-партнерів.

Крім того, на території Морського вокзалу Одеси відбудеться показ озброєння та військової техніки.

На річці Дніпро в Києві передбачено урочисте проходження катерів і проліт авіації, повітряний і водний показ озброєння та військової техніки. Буде продемонстровано спільні дії сил сектора безпеки - ВМС, Держприкордонслужби, Нацполіції, ДСНС.

Президент України Володимир Зеленський заявив: "У такий важливий рік, під час найважливіших самітів, ми повинні показати все, що є в Україні - якої якості, якого рівня. Ми постійно збільшуємо бюджет для наших військових. Я цим пишаюся. І я хотів би, щоб на 30-річчя нашої незалежності, а я буду говорити вже - відновлення нашої незалежності - ми маємо показати всі наші досягнення і парад. Ми покажемо нові танки, ми покажемо наші літаки, гелікоптери, ми покажемо, як за останні два роки змінився технічний склад нашого Міністерства внутрішніх справ - це не лише Національна поліція, це і прикордонники, це і гелікоптери ДСНС, це не тільки українські гелікоптери, а і французькі".

У свою чергу міністр оборони Андрій Таран зазначив: "Дуже символічно, що цього року в 30-ту річницю незалежності ми відходимо від радянської системи організації парадів, залишаємо "совковість" у минулому. Цього року сценарій проведення всього святкування і зокрема військового параду, як окремого елемента, буде іншим. Уперше за роки незалежності України не буде об'їзду військ, привітання кожної коробки окремо. Це залишилося хіба що в Росії, яка чинить проти нас збройну агресію. Я вважаю, що це серйозна демонстрація прихильності натовським стандартам".

За його словами, у військовому параді візьмуть участь близько 5 тис. представників сектора безпеки та оборони. Більшість військовослужбовців - учасники бойових дій.

Як повідомлялося, у 2019 році президент України скасував проведення парадів до Дня Незалежності, натомість спрямувавши 300 млн грн коштів на премії військовим.

У 2020 році Зеленський також скасував проведення військового параду, прокоментувавши, що "військова техніка має бути на передовій, а не перетворюватися на атракціон".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА