20:02 25.08.2021

ВАКС дозволив проводити заочне розслідування у справі про присвоєння "Межигір'я" Януковичем та його сином

2 хв читати
ВАКС дозволив проводити заочне розслідування у справі про присвоєння "Межигір'я" Януковичем та його сином

Вищий антикорупційний суд дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно екс-президента України Віктора Януковича та його сина Олександра, які є підозрюваними у справі "Межигір'я", повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"25 серпня 2021 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ, погоджені прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо колишнього володаря державної резиденції "Межигір’я" та його сина, які підозрюються у незаконному оберненні комплексу споруд на території Вишгородського району на свою користь. Збитки, завдані державі, перевищують 500 млн грн", - зазначено в повідомленні у соцмережі Facebook.

Зазначене рішення дасть змогу завершити досудове розслідування стосовно підозрюваних, які вже сім років переховуються на території РФ.

Як повідомлялося, НАБУ розслідує справу про заволодіння резиденцією "Межигір'я" з грудня 2019 року. Матеріали кримінального провадження налічують понад 1500 томів.

Майно резиденції "Межигір'я" заарештовано Печерським райсудом Києва 13 липня 2015 року (рішення підтверджене Апеляційним судом Києва 10 серпня того самого року). 1 серпня 2017 року Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори, за якими резиденція "Межигір'я" вибула в 2007 році з державної власності.

Раніше НАБУ та САП звернулися до ВАКС з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою екс-президенту Віктору Януковичу та його синові Олександру.

"Вони є підозрюваними у справі про заволодіння резиденцією "Межигір'я" шляхом зловживання своїм службовим становищем", - повідомила прес-служба НАБУ у Telrgram-каналі в середу.

Дії екс-президента та його сина кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Олександру Януковичу інкримінується також ч. 5 ст. 27 (пособництво) КК України.

Водночас адвокати Януковича стверджують, що ні екс-президент, ні його син не є підозрюваними у справі про "Межигір'я", оскільки їм не вручено підозри.

Джерело:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА