12:25 26.08.2021

Кулеба назвав реакцію РФ на заснування Дня української державності нервовою та маніпулятивною, але вже звичною

2 хв читати
Кулеба назвав реакцію РФ на заснування Дня української державності нервовою та маніпулятивною, але вже звичною

Реакція російської сторони на указ президента України Володимира Зеленського про заснування в Україні нового свята - Дня української державності - є некоректною і маніпулятивною, але вже звичною для Києва, зазначає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Президент певним чином відновив історичну справедливість і визначив, що День української державності відзначатиметься в День хрещення України-Русі. Надзвичайно нервова реакція пролунала і від мого колеги Сергія Лаврова, і загалом із Росії. Це нормально, ми маємо ставитися до цього спокійно", - сказав Кулеба на брифінгу в четвер, коментуючи реакцію РФ на встановлення президентом України свята Дня української державності.

За його словами, коментарі Лаврова "є недоречними, історично некоректними, й дуже прикро бачити чергове перетворення дипломатії на пропаганду у виконанні російських дипломатів".

"Нам з вами не звикати до манипулятивного ставлення Росії до історії, але наша відповідь на це дуже проста: колеги, російські колеги, Україні, на відміну від вас, не потрібно нічого приватизувати, тому що ми як були на своїй землі 1000 років, то ми так і залишаємося на ній. Це ви приходите на чужу землю, намагаючись її привласнити, це ви намагаєтеся привласнити чужу історію, чужі страви, чужу культуру. Україна була, є і буде, і указ президента України просто зафіксував цей факт", - зазначив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Він також зазначив, що "спроби Москви як історичної периферії називатися центром не нові" й були вже сотні років тому. "Але факт залишається фактом: двох Києвів немає. Є один Київ, і це український Київ, і це столиця Української держави, який був від самого початку столицею Київської Русі. Це наша історія, наше минуле, наше сьогодення і наше майбутнє", - резюмував Кулеба.

Як повідомлялося, 24 серпня, в День Незалежності України, Зеленський оголосив про запровадження нового українського свята - Дня Української державності, який святкуватиметься в День хрещення Русі-України, та підписав відповідний указ. Текст указу №423 оприлюднено на сайті глави держави, в ньому зазначається, що День Української державності відзначатиметься щорічно 28 липня.

25 серпня у Верховній Раді під №5864 було зареєстровано президентський законопроект про встановлення святкового дня в День української державності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА