13:09 26.08.2021

Київ не має інформації про евакуацію з Афганістану українців літаками РФ

2 хв читати
Київ не має інформації про евакуацію з Афганістану українців літаками РФ

Українська сторона не має інформації про те, що громадяни України були на борту чотирьох авіарейсів, здійснених РФ з Афганістану.

"Станом на зараз у нас немає інформації про те, що на борту цих літаків були громадяни України", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в четвер.

Водночас глава МЗС зазначив, що той факт, що літаки з РФ летіли не в аеропорт Кабула, а в аеропорт Баграма, свідчить про тісний зв'язок між РФ і рухом "Талібан".

"Той факт, що ці літаки летіли не в аеропорт Кабула, контрольований військами коаліції, а в аеропорт Баграма, що перебуває під контролем талібів, свідчить про дві речі: по-перше, про тісний зв'язок між РФ і рухом "Талібан", який, до речі, офіційно в Росії заборонений, а по-друге - про те, що можливість, щоб у цих евакуаційних літаках були українські громадяни дуже низька, тому що на базі Баграм і в її околицях не було українських громадян, принаймні тих громадян України, про яких нам було відомо", - наголосив він.

Кулеба закликав обережно ставитися до будь-якої інформації з РФ. "Я хочу, щоб ми дуже обережно ставилися до будь-якої російської інформації - росіяни вже вкидали фейк в український простір про те, як Україна кинула 12 громадян на військовій базі біля Кабула, потім новий фейк про ще якихось двох українських начебто військових, які десь сидять там під скелею і розповідають, як їх усі кинули. Зараз вони вкинули історію про те, як вони героїчно врятували громадян України. Будь-яка інформація, яка надходить з РФ, потребує ретельної перевірки", - розповів він.

"Мені дуже прикро бачити, що після семи років російської дезінформації багато українських громадян, зокрема й тих, хто мав би, якщо чесно, розбиратися в цих речах, ведуться на ці речі й одразу починають писати гнівні повідомлення у Facebook про чергову зраду", - додав глава зовнішньополітичного відомства.

Водночас міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось із українців вилетів з Афганістану російським літаком. "Ви маєте розуміти ситуацію там на місці. Якщо навіть якийсь теоретично – я поки що не маю про це інформації - громадянин України заскочив на російський борт і вилетів ним із території Афганістану, в цьому немає зради як такої, тому що якщо людина перебувала в ситуації ризику для свого життя, їй було байдуже, на чий літак стрибати", - сказав Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА