14:18 26.08.2021

Заступник генсека НАТО: Закликаємо Україну продовжувати максимально використовувати Річну національну програму

3 хв читати
Заступник генсека НАТО: Закликаємо Україну продовжувати максимально використовувати Річну національну програму

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане назвав низку реформ, проведення яких необхідно Україні на шляху до вступу до Північноатлантичного альянсу.

"Коли йдеться про НАТО, звісно, нас більше цікавлять питання реформування інституцій національної безпеки, управління та контролю, взаємосумісності в Збройних силах, цивільного контролю, політичного контролю, парламентського нагляду, реформи сектору розвідки, що дуже складно, але й дуже важливо. Але є і ширші речі, коли йдеться про боротьбу з корупцією, реформування судової системи, забезпечення того, щоб система функціонувала в рамках верховенства права, стримувань і противаг - всі ці питання не обов'язково пов'язані з оборонною галуззю, але також із цінностями, яких ми дотримуємося", - сказав Джоане в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, тому НАТО закликає Україну продовжувати в максимально можливому обсязі використовувати Річну національну програму. "Я знаю, що в грудні буде спільний перегляд цієї програми, і це найкращий спосіб по-справжньому побачити і зайнятися низкою запитань", - зазначив Джоане.

Він наголосив, що адаптація НАТО до мінливого світу є "частиною ДНК цього Альянсу", тому він настільки успішний. "Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і наші лідери на минулому саміті, що відбувся у Брюсселі, домовилися розпочати масштабні зусилля із трансформації, коли йдеться про наступну стратегічну концепцію НАТО-2030. Тому я також закликаю країни-претенденти, такі як Україна, звісно, звернути увагу на членство, яке викликає значний інтерес, але також передбачити та працювати з нами в адаптації до трансформаційних процесів, які ми наразі проходимо - коли йдеться про стійкість, інновації та нові технології, космос і зміну клімату, оборону", - пояснив заступник генсека НАТО.

На запитання про те, чи справді НАТО планує надати Україні такий перелік вимог на шляху до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), Джоане відповів, що існує національна програма реформ, що стосується статусу Партнера з розширеними можливостями (EOP) України, що, на його думку, "є місцем, де ця розмова має відбутися".

"Звісно, є політична дискусія. Ми розуміємо, що на рівні глави держави, президента Зеленського, це дуже важливе політичне питання. Але також є практичний, є прагматичний набір питань, які ми вирішуємо разом. І я гадаю, що це місце, де з обох сторін ми маємо це вивчити", - зазначив він.

Заступник генсека НАТО також закликав "подивитися, чого досягла Грузія, оскільки вони перебувають у статусі EOP трохи довше, ніж Україна". "Тому я гадаю, що тут є можливість визначити реформи та переконатися, що ви здійснюєте ті реформи, до яких ви прагнете", - сказав він.

Джоане зазначив, що в НАТО помітили низку рішень, які були ухвалені Україною останнім часом, зі взаємосумісності між військами країн-членів НАТО та українськими Збройними силами. "Ми вітаємо зусилля... Я також знаю з досвіду власної країни, що ця трансформація непроста. Це також культура оборони та національної безпеки, яка змінюється. Тому ми повністю усвідомлюємо складність цієї трансформації. Але ми говоримо, що немає абсолютно жодної заміни органічної трансформації, і ми закликаємо Україну продовжуватиме рухатися цим шляхом", - сказав заступник генсека НАТО.

Він зазначив, що НАТО визнає прогрес України, і закликає рухатися вперед на цьому шляху. "Звісно, реформа розвідувального сектору - це не військова реформа, втім, це реформа національної безпеки. Знову ж таки, це дуже важливо. Я також згадав дещо, що трансформується - це політичний нагляд і громадський контроль. Це принципово, так ми працюємо. Тому робота триває. Ми відзначаємо прогрес. Україна зробила багато позитивних результатів у цьому напрямі. Але є ще шлях, і ми разом рухатимемося на цьому шляху", - додав Джоане.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали понад 326 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Удар окупантів по Балаклії спрямований на велику кількість жертв серед цивільних

Уже десятеро поранених унаслідок ворожого обстрілу Балаклії

Двоє ворожих агентів отримали 15 років ув'язнення за наведення ракет по військовій та медичній інфраструктурі Херсона

Росіяни обстріляли 12 громад у прикордонні Сумської області

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА