14:34 26.08.2021

Рішення про вступ України та Грузії в НАТО було підтверджено на найвищому політичному рівні в Альянсі - заступник генсека НАТО

2 хв читати
Рішення про вступ України та Грузії в НАТО було підтверджено на найвищому політичному рівні в Альянсі - заступник генсека НАТО

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане вважає політику "відкритих дверей" однією з найуспішніших в історії Альянсу і нагадує, що рішення про вступ України та Грузії в НАТО було підтверджено на найвищому рівні.

"Рішення про вступ України та Грузії в НАТО є. Це було підтверджено на найвищому політичному рівні в Альянсі. Я закликаю наших українських друзів дотримуватися курсу та продовжувати готуватися через внутрішні реформи, які все ще потрібні для ухвалення подальших рішень", - сказав Джоане в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що політика "відкритих дверей" - одна з найуспішніших політик в історії НАТО.

"Багато країн приєдналися до Альянсу після закінчення комунізму. Політика "відкритих дверей" також є у Вашингтонському договорі, тому вона є частиною нашої конституції. Рішення Бухарестського саміту в силі. Вони були ухвалені союзниками, і вони залишаються. Я гадаю, що найважливіше політичне підтвердження політики "відкритих дверей", а також перспективи приєднання України та Грузії в НАТО, було зроблено лідерами НАТО на саміті в Брюсселі лише декілька місяців тому. Тому це справді так", - зазначив Джоане.

За його словами, для того, щоб дійти до цього, завжди існує сукупність факторів, таких як стан реформ у країнах-претендентах і з іншого боку - політичний консенсус.

"Тому немає жодного автоматизму в цьому питанні, але завжди є заохочення, і я особисто роблю його, країнам, як Україна, притримуватися курсу реформ, продовжувати співпрацю з НАТО на якнайбільшій кількості фронтів. Статус Партнера з розширеними можливостями - це величезний позитивний крок у правильному напрямі. І я дивлюсь на те, як Грузія, яка отримала цей статус трохи раніше, використовує його, це дуже важливо", - пояснив він.

На запитання про те, яку роль російський чинник відіграє для НАТО під час ухвалення рішення щодо Плану дій з членства в НАТО для України заступник генсека наголосив, що сама суть НАТО та ЄС полягає в тому, що вони існують на фундаментальному припущенні, що період сфер впливу в Європі назавжди зник.

"Йдеться не про задоволення чи незадоволення третьої сторони, яка керує цими зусиллями, а про фундаментальний принцип, згідно з яким суверенні держави мають бути в ситуації, коли обирають свою долю відповідно до суверенного права вибору свого напряму. І якщо Україна обирає, народ України та керівництво України обирають йти до Західних інституцій, це те, що ми заохочуємо та підтримуємо. Ніхто не має права диктувати своїм сусідам або комусь іншому в Європі, яку долю їм вибирати. Це те, що є сутністю того, хто ми є і що ми представляємо", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА