18:37 26.08.2021

Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву із закликом до РФ звільнити Єсипенка та всіх несправедливо затриманих у Криму журналістів

2 хв читати
Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву із закликом до РФ звільнити Єсипенка та всіх несправедливо затриманих у Криму журналістів

З ініціативи України Коаліція за свободу ЗМІ в четвер, 26 серпня, ухвалила заяву "Свобода ЗМІ в Криму", до якої приєдналися 20 країн, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"З ініціативи України Коаліція за свободу ЗМІ ухвалила заяву "Свобода ЗМІ в Криму", до якої приєдналися 20 країн. Закликаємо РФ негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх несправедливо затриманих журналістів, припинити утиски свободи слова", - написав Кулеба на сторінці у Twitter у четвер .

Згідно з оприлюдненим на сайті МЗС текстом заяви, члени Коаліції за свободу ЗМІ "висловлюють глибоку стурбованість погіршенням ситуації зі свободою медіа в окупованому Криму" та продовженням насильства і переслідування на півострові журналістів з боку РФ.

"Одним з таких випадків є справа Владислава Єсипенка, журналіста-фрилансера у проекті Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода "Крим. Реалії", який до свого арешту Федеральною службою безпеки РФ (ФСБ) 10 березня 2021 року готував репортажі соціальної й природоохоронної тематики та проводив соціальні опитування серед жителів Криму. Ми стурбовані повідомленнями про жорстоке поводження та катування проти пана Єсипенка у ході його затримання", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що дев’ятьох громадських журналістів - кримських татар (Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Арифмеметова, Рустема Шейхалієва, Амета Сулейманова) продовжують утримувати в СІЗО та в'язницях на території Росії та тимчасово окупованого Криму .

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх журналістів, яких було несправедливо затримано, та дозволити журналістам займатися своєю професією без страху переслідувань, свавільного ув'язнення, насильства і примусового зникнення. Ми також стурбовані діями Росії, спрямованими на придушення незалежних ЗМІ на півострові шляхом постійних утисків і залякувань, які фактично загнали незалежні ЗМІ у підпілля чи змусили взагалі залишити півострів", - йдеться в тексті.

Також коаліція звертає увагу на систематичні обмеження свободи вираження поглядів та думок, з якими стикаються жителі Криму.

"Це є одним із питань, яке має на меті вирішувати "Кримська платформа", - зазначили в заяві.

Країни-підписанти заяви: Австрія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ісландія, Коста-Рика, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Словаччина, Словенія, США, Україна, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка.

Коаліція за свободу ЗМІ (Media Freedom Coalition) - неформальне об'єднання країн, створене в 2019 році для розвитку співпраці у сфері посилення захисту свободи ЗМІ та безпеки журналістів. Коаліція нараховує 49 учасників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА