19:03 26.08.2021

СБУ повідомила екс-голові Генічеської РДА часів Януковича Німетуллаєву про підозру в зраді

2 хв читати
СБУ повідомила екс-голові Генічеської РДА часів Януковича Німетуллаєву про підозру в зраді

Служба безпеки України повідомила про підозру в державній зраді функціонеру Партії регіонів у Херсонській області, колишньому голові Генічеської райдержадміністрації Сейтумеру Німетуллаєву, повідомляє прес-служба СБУ в четвер.

"За інформацією СБУ, фігурант перебрався на півострів одразу після окупації Криму з боку РФ. Будучи етнічним татарином, він активно включився в проросійську агітацію кримськотатарського населення. Проти тих, хто не поділяв його ідей, ініціював переслідування окупаційною владою", - йдеться в повідомленні.

У спецслужбі не називають імені підозрюваного, однак джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що йдеться саме про Німетуллаєва.

"Підозрюваний створив громадську організацію для "об'єднання кримськотатарського народу"... Справжньою метою цієї організації є цілеспрямована агітація населення, зокрема етнічних татар, щодо визнання легітимності факту окупації РФ території АР Крим; агітація щодо визнання окупаційних органів влади РФ; спонукання населення АР Крим до участі у роботі окупаційних органів влади РФ; агітація за участь у виборах до представницьких органів окупаційної влади на території АР Крим та у виборах президента РФ", - наголошують у СБУ.

Там уточнюють, що наразі тривають слідчо-розшукові дії.

"Санкція статті 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України передбачає позбавлення волі терміном від 12 до 15 років із конфіскацією майна або без такої", - резюмують у спецслужбі.

Як повідомлялося, в 2014 році правоохоронці відкрили проти Німетуллаєва кримінальні справи за фактом зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК) і за фактом порушення вимог трудового законодавства в діяльності бюджетних установ району (ч. 1 ст. 172 КК). Йому було оголошено про підозру, а на все майно, яке перебувало на підконтрольній уряду території України, було накладено арешт.

До 2014 року Німетуллаєв очолював Генічеську РДА в Херсонській області. Керував районною організацією Партії регіонів. Після Революції гідності, навесні 2014 року, Німетуллаєв перебрався до окупованого Росією Криму.

Там він створив громадську організацію Qirim Birligi (Єдність Криму), до якої увійшли представники нечисленних кримськотатарських рухів, що перебувають в опозиції до меджлісу кримськотатарського народу.

У 2019 році Німетуллаєву повідомили про підозру у створенні не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань. Правоохоронці заявили, що Німетуллаєв фінансував "Самооборону Криму" в лютому-березні 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА