12:31 27.08.2021

Евакуація мирних жителів з Афганістану триває після вибухів у Кабулі

2 хв читати
Евакуація мирних жителів з Афганістану триває після вибухів у Кабулі

Евакуаційні польоти з Афганістану тривають після двох вибухів, що пролунали в аеропорту Кабула в четвер, повідомляє в п'ятницю агентство Associated Press (AP).

Жителі столиці Афганістану розповіли, що бачили, як у п'ятницю вранці кілька літаків вилітало з аеропорту Кабула. Навколо аеропорту все ще перебуває велика кількість людей, які намагаються покинути країну. Приблизно за 500 метрів від аеропорту кілька десятків озброєних бойовиків угруповання "Талібан" стримують людей і не дають їм наблизитися до будівлі.

Після двох вибухів, що пролунали в районі аеропорту в четвер, кількість мирних жителів, які намагаються потрапити на евакуаційні рейси, збільшилася. Жителі країни говорять, що бояться нових атак, а тому відчувають потребу покинути країну. Навколо аеропорту люди стоять у стічних водах і намагаються передати через колючий дріт військовим армії США документи і маленьких дітей.

Для багатьох жителів Афганістану евакуація є останньою надією, зазначає агентство. Кілька західних країн уже оголосили про завершення евакуації, частково, щоб дати час завершити евакуаційні рейси США, перш ніж вони зможуть вивести з країни своїх військових. Армія США має закінчити виведення військ не пізніше за 31 серпня.

Тепер тисячі афганських жителів, особливо ті, хто працював із США та іншими західними країнами протягом останніх 20 років, переховуються від "Талібану" всередині країни. Незважаючи на те, що угруповання оголосило про повну амністію для всіх, багато хто все одно боїться репресій і помсти бойовиків, які захопили країну, зазначає AP.

У "Талібані" стверджують, що угруповання стало стриманішим порівняно з 1996-2001 роками, коли вони були при владі в Афганістані минулого разу. Проте раніше Верховний комісар з прав людини ООН Мішель Бачелет повідомляла, що її відомство отримало достовірні звіти про порушення прав людини в країні, як-от страти мирних жителів, вербування дітей та обмеження прав жінок. Також деякі афганці розповіли, що таліби розшукують людей, які співпрацювали із західними країнами.

Унаслідок двох вибухів, що пролунали в аеропорту Кабула в четвер, загинули кілька десятків людей, зокрема 13 військових армії США. Президент США Джо Байден повідомив, що це не зможе перешкодити евакуації мирних громадян.

"Ми врятуємо американців, ми витягнемо звідти наших афганських союзників, і наша місія триватиме", - заявив Байден у четвер.

Відповідальність за вибухи взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА