07:00 28.08.2021

28 серпня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
28 серпня: Яке сьогодні свято

28 серпня православний світ святкує Успіння Пресвятої Богородиці, один із дванадцяти найбільших християнських свят.

Існує повір'я, що за три дні до смерті Богородиця отримала звістку від архангела Гавриїла про швидкий перехід до небесного життя. Він з'явився їй і на підтвердження правдивості своїх слів подарував пальмову гілку.

На Успіння віряни йдуть до церкви і освячують насіння і колоски пшениці нового врожаю. Також ставлять свічки і моляться за здоров'я рідних.

Традиції цього дня: Успенський піст закінчився, тому віряни традиційно накривають пишний стіл з різноманітними стравами. Обов'язковою була присутність хліба з борошна нового врожаю.

Цього дня господині солили на зиму капусту, помідори, огірки та інші овочі.

На Успіння Святої Богородиці селяни починали збирати лісові та волоські горіхи.

На Успіння Богородиці заборонено сваритися, особливо з близькими людьми і друзями; не можна брати в руки гострі предмети. Навіть хліб потрібно ламати руками, а не різати ножем; не можна займатися хатньою роботою - прибирати, прати і особливо шити; не варто розводити вогонь, щоб не привернути до себе біду; не можна відмовляти іншим у допомозі, варто намагатися виконати прохання.

Раніше люди вірили, що на Успіння не можна ходити босоніж по траві, вкритою росою. Вони вірили, що роса - це сльози Пресвятої Богородиці, і якщо пройтися нею, то можна накликати хворобу і нещастя.

Також вважається, що у свято 28 серпня не можна надягати старе або незручне взуття, оскільки в подальшому людину чекають труднощі і проблеми.

Прикмети:

Яка погода на Успіння - така і осінь; хороша погода - бабине літо буде прохолодним і дощовим; веселка на небі - до теплої осені; вранці туман - до багатого врожаю грибів.

Іменини: Василь, Матвій, Олександр, Семен, Федір і Марія

Щорічно останньої суботи серпня відзначають "День авіації України" - національне свято працівників авіації.

16 серпня 1993 у Києві президент України Леонід Кравчук, "на підтримку ініціативи працівників авіаційної промисловості і транспорту України", підписав указ № 305/93 "Про День авіації", згідно якому відзначати це свято належало в останню суботу серпня.

10 лютого 1996 року президент України Леонід Кучма указом № 119/96 вніс доповнення до закону, ухваливши вшановувати цього дня і військових авіаторів.

У 2007 році президент України Віктор Ющенко заснував для військових авіаторів власне свято - День Повітряних сил Збройних сил України, ухваливши святкувати його в першу неділю серпня, тим самим знову розділивши дні святкувань для цивільних і військових авіаторів.

Виступ Мартіна Лютера Кінга 28 серпня 1963 року, який увійшов в історію під назвою "У мене є мрія" і названий за цитатою з виступу, підштовхнув низку громадських діячів заснувати нехай і неофіційне, але свято, присвячене мрії. Сьогодні воно відзначається 28 серпня і має назву "День мрії" або "Всесвітній день мрії".

Мартін Лютер Кінг був громадським діячем і борцем за свободу і рівність громадян перед законом незалежно від расової, національної, релігійної або будь-якої іншої приналежності. Він жив мрією про рівність людей, Кінг присвятив їй усе життя і став одним із найбільш яскравих символів боротьби з расовою дискримінацією.

В останні вихідні серпня у світі відзначається ще одне з найбільш незвичайних природоохоронних свят - Ніч кажанів (International Bat Night). Дату вибрали не випадково: саме наприкінці літа рукокрилі мігрують на зимівлю, щоб не лише зануритися в сплячку, а й привести на світ потомство.

Головна мета свята - привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих і їх охорони, а також розвінчати міфи навколо тварин, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх, оскільки вважають їх вампірами. Стосовно кажанів, що мешкають в Україні та Європі, їх боятися не варто. Всі вони - комахоїдні тварини. Більше того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також активні в темний час доби, а вдень вислизають від уваги птахів.

Також сьогодні святкують міжнародний день публічного читання коміксів; день далекобійника; день надутих губ; день закидання голови; день червоного вина в США; день дідусів і бабусь у Мексиці; день вишневих тістечок у США; день "Могутніх рейнджерів" у США; день авіації в Польщі; день краватки-метелика в США; день крекерів біля клавіатури в США; день радіореклами в США; день проголошення королівства Чорногорії; день залізничника в Литві.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА