07:00 29.08.2021

29 серпня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
29 серпня: Яке сьогодні свято

Сьогодні День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Відповідний указ №621/2019 Президент України підписав 23 серпня 2019 року. Це рішення ухвалено з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.

В останню неділю серпня відзначають День шахтаря, свято, офіційно затверджене в СРСР на подання міністрів вугільної промисловості О.Ф. Засядька і Д.Г. Оніка 10 вересня 1947 року. Вперше День шахтаря відзначали 29 серпня 1948 року. Станом на початок року в Україні налічується 148 шахт, із них 102 у власності держави. Велика частина шахт розташована на непідконтрольній Україні території (67), ще 2 шахти - не діють, 33 - працюють (але тільки 4 вважаються рентабельними).

Міжнародний день дій проти ядерних випробувань (International Day Аgainst Nuclear Tests) затверджений на 64-й сесії Генасамблеї ООН у грудні 2009 року. Дата, що відзначається 29 серпня, покликана активізувати зусилля ООН, держав світу, міжурядових та неурядових організацій у справі припинення ядерних випробувань.

29 серпня день міста святкують: Рівне, 1283 - 738-річчя; Жовті Води -1648 - 373-річчя; Торез, 1778 - 243-річчя; Стаханов, 1814 - 207-річчя, Донецьк, 1869 - 152-річчя; Мирноград, 1911 - 110-річчя; Нововолинськ, 1950 - 71-річчя; Шахтарськ, 1953 - 68-річчя.

У Вірменії, з 1999 року останню неділю серпня оголошено в Вірменії Днем озера Севан, найбільшого на Кавказі.

Також сьогодні: День народження мотоцикла; день гулянь на дахах; початок року за давньоєгипетським календарем; день "Більше трав, менше солі"; день смаженого м'яса - Японія; винний фестиваль - Португалія; день бабусь і дідусів - Тайвань; день висадження дерев - Аргентина; день лимонного соку - США; день прав людини - США; свято врожаю "Карам" - Індія; день швейцарських виноробів - США; день закриття Семипалатинського випробувального ядерного полігону - Казахстан; день гончарної печі - США; день муніципальної поліції - Польща.

29 серпня православні християни відзначають перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус Христос умився водою, а обличчя промокнув лляним полотном, на якому закарбувався його лик - нерукотворний образ Спасителя. За допомогою цього полотна від смертельної хвороби вилікувався правитель Едеси Авгарем. Третій Спас (Хлібний Спас, Горіховий Спас) - день у народному календарі слов'ян, присвячений спогадам перенесення Нерукотворного образу Спасителя, який припадає на 29 серпня.

На Горіховий Спас з полів прибирали жито і пшеницю. А господині ткали полотна, щоб забезпечити свої родини одягом. В обідній час святили хліб, пироги і горіхи. До вечора було прийнято сідати за стіл. Подавали настоянку на основі волоських горіхів, а також хліб і пироги. Закінчували день миттям у лазні.

Раніше на свято в багатьох містах влаштовували ярмарки, де продавали домоткані полотна. Вважали, що торгівля цього дня мала бути особливо сприятливою.

Для відведення пристріту від себе необхідно самому з'їсти перший горіх, а інший віддати випадковому зустрічному.

У цей день прийнято вмиватися джерельною водою - вважається, що на Горіховий Спас вона має особливу цілющу силу.

Також за традицією потрібно обійти колодязь. Згідно з повір'ям, таким чином можна замкнути проблеми і залишити всі біди в минулому.

На Горіховий Спас плели оберіг, який рятував від поганого впливу. Так, вінок з ліщини рятує від бід, з гілок - залучає благополуччя, а банний віник вимітає хвороби.

Прикмети 29 серпня: якщо журавлі полетіли на південь, зима буде ранньою; спека, що почалася цього дня, свідчить про те, що в другій половині вересня буде холодно і дощитиме; хороша погода - запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона буде не довгою.

Не можна: сваритися, оскільки весь негатив може повернутися до кривдника; відмовлятися від роботи, адже це свято - час збирання врожаю; відмовляти людям, які потребують допомоги.

Іменини: Олександр, Ганна, Герасим, Лаврентій, Степан, Яків

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА