15:52 29.08.2021

Помер Герой України, підполковник ЗСУ Олександр Петраківський

2 хв читати
Помер Герой України, підполковник ЗСУ Олександр Петраківський

Герой України, підполковник Збройних сил Олександр Петраківський помер після тривалого лікування, повідомив начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (яку Петраківський закінчив у 2009 році) Павло Ткачук.

"Після тривалої боротьби за життя помер випускник Національної академії сухопутних військ Герой України підполковник Олександр Петраківський", - написав Ткачук у Facebook у неділю.

Ткачук повідомив, що 20 липня 2014 року розвідувальна група під командуванням Олександра, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних сил та сил добровольчого батальйону "Айдар" до аеропорту Луганська, виявила засідку в районі міста Щастя та вступила в бій, що дало змогу забезпечити проходження колони запасним шляхом.

"Під час бою Олександр Петраківський дістав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце. За це указом президента... був відзначений найвищою нагородою - званням "Герой України", - зазначив начальник академії.

Він уточнив, що наслідками зазначеного бою для офіцера Петраківського стали "кома, десятки найскладніших хірургічних операцій, тривала і дорога реабілітація".

"Довгі сім років Сашко, його рідні та близькі, десятки доброчинців та волонтерів боролись за життя Героя. Довгих сім років ми всі молились за його швидке одужання та повернення на службу. Втім смерть забрала його від нас", - резюмував Ткачук.

Як повідомлялося, 20 липня 2014 року група спеціального призначення під керівництвом майора О. Петраківського, забезпечуючи проходження колони української техніки до аеропорту Луганська, потрапила в засідку. Під час бою О. Петраківський віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував йому життя, але сам дістав важке поранення в голову. Незважаючи на поранення, продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце, що дало змогу забезпечити передислокацію колони та виконувати бойове завдання.

У грудні 2014 року указом президента України О. Петраківському присвоєно звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА