12:04 30.08.2021

Кабмін затвердив порядок діяльності Нацгвардії щодо припинення масових заворушень

2 хв читати
Кабмін затвердив порядок діяльності Нацгвардії щодо припинення масових заворушень

Кабінет Міністрів України затвердив порядок організації діяльності та взаємодії Національної гвардії з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо припинення масових заворушень.

Згідно з постановою уряду №894 від 20 серпня, такий порядок діє в мирний час, крім періоду надзвичайного стану.

У постанові зазначається, що основним суб'єктом, на який покладається припинення масових заворушень, є Нацгвардія, іншими суб'єктами - Національна поліція, Державна прикордонна служба, Служба безпеки України, Військова служба правопорядку у Збройних силах, Державна служба з надзвичайних ситуацій, місцеві держадміністрації та органи місцевого самоврядування.

За наявності інформації про можливі порушення громадського порядку під час проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів, а також у разі вчинення їх учасниками протиправних дій, що загрожують суспільній безпеці, за письмовим рішенням керівника територіального органу Нацполіції створюється оперативний штаб. Рішення про проведення спеціальної операції щодо припинення масових заворушень приймає керівник оперштабу на підставі аналізу оперативної обстановки та інформації про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З метою припинення масових заворушень Нацгвардія організовує і проводить спецоперацію з припинення масових заворушень, а також забезпечує керівництво та координацію діяльності сил і засобів правоохоронних органів, залучених до цієї спецоперації.

Національна поліція, у свою чергу, визначає сили та засоби, що беруть участь у спеціальній операції з припинення масових заворушень, запобігає розширенню меж району масових заворушень, реагує на протиправні дії їх учасників; забезпечує громадський порядок та усуває загрози життю і здоров'ю фізичних осіб і публічній безпеці, що виникли внаслідок масових заворушень.

СБУ подає керівництву оперативного штабу інформацію, необхідну для ефективного припинення масових заворушень, надає допомогу в межах повноважень силам Національної гвардії та Національної поліції у проведенні спеціальної операції.

Спеціальна операція щодо припинення масових заворушень вважається завершеною, якщо припинено кримінальне правопорушення, передбачене ст.294 Кримінального кодексу України (масові заворушення), і усунуто загрози громадській безпеці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА