15:12 30.08.2021

Обвинувачення проти полковника ФСБ РФ, який планував убивство Осмаєва, передано до суду

2 хв читати
Обвинувачення проти полковника ФСБ РФ, який планував убивство Осмаєва, передано до суду

Обвинувальний акт стосовно співробітника департаменту служби контррозвідувальних операцій Федеральної служби безпеки РФ, який за попередньою змовою з діючим на той момент одним із керівників Центру спеціальних операцій "А" Служби безпеки України організував замах на вбивство керівника Міжнародного миротворчого батальйону ім. Джохара Дудаєва, передано до суду, повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора України.

Ім'я обвинуваченого в повідомленні не зазначено. Однак посада його пособника вказує на генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова, обвинуваченого в державній зраді та вчиненні терактів, а також у плануванні вбивства добровольця Адама Осмаєва, майора ЗС Республіки Ічкерія, який із лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон ім. Дудаєва. Шайтанов був на агентурному зв'язку з полковником ФСБ РФ Ігорем Єгоровим.

"За даними слідства, співробітник спецслужб РФ за попередньою змовою з діючим на той момент одним із керівників Центру спеціальних операцій "А" СБУ, який виконував роль пособника, у період із листопада 2019 року до березня 2020 року організував закінчений замах на вчинення терористичного акту з метою залякування населення. За завданням куратора з ФСБ генерал-майор СБУ на території України підшукував осіб для заподіяння насильницької смерті майору ЗС Чеченської Республіки Ічкерія", - йдеться в повідомленні.

Обвинуваченому інкримінують організацію закінченого замаху на вчинення терористичного акту (ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України).

В Офісі генпрокурора також нагадали, що у квітні 2020 року правоохоронці здійснили багатоетапну спецоперацію з викриття протиправної діяльності уже колишнього співробітника СБУ та зібрали вичерпну доказову базу його співпраці з російськими спецслужбами. Офіс генпрокурора в жовтні 2020 року направив до суду обвинувачення стосовно нього за фактом державної зради, замаху на вчинення теракту та зберігання боєприпасів.

Як повідомлялося, Шайтанова затримали співробітники контррозвідки СБУ 14 квітня. Того самого дня слідчі СБУ оголосили йому про підозру за ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 258 (теракт) КК.

15 квітня Шевченківський районний суд Києва обрав Шайтанову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. 16 квітня заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що Шайтанов працював над тим, щоб організувати замах на тодішнього главу МВС України Арсена Авакова. У разі доведення провини йому загрожує позбавлення волі терміном від 12 до 15 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА