17:36 30.08.2021

Британський дослідницький криголам "Джеймс Кларк Росс" перейшов у власність України

1 хв читати
Британський дослідницький криголам "Джеймс Кларк Росс" перейшов у власність України

Криголам James Clark Ross, який 30 років перебував у складі Британської антарктичної місії і був проданий українській антарктичній станції "Академік Вернадський", остаточно перейшов у власність України.

Як повідомляє прес-служба Національного антарктичного наукового центру в понеділок, над судном уже підняли український прапор, і найближчим часом воно вирушить до Одеси.

"Неймовірно пишаємося, що над легендарним британським криголамом віднині майорить наш Державний прапор. Вперше за роки незалежності український науковий флот поповнюється новим судном. Вірю, що з цього починається повернення української науки до Світового океану", - заявив з цього приводу директор НАНЦ Євген Дикий.

Як повідомлялося, 19 серпня 2021 року НАНЦ та установа "Дослідження та інновації" Великої Британії (куди входить Британська антарктична служба) підписали акт щодо придбання Україною криголама "Джеймс Кларк Росс".

Планується, що судно відкриє для українських науковців нові можливості для проведення наукових розвідок, зокрема дослідження океанів і змін клімату в полярних регіонах.

Це другий випадок передачі британських дослідницьких активів Україні. Першим стала передача в 1996 році станції "Фарадей", нині відомої як станція "Академік Вернадський".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА