21:12 30.08.2021

У Києві відкрився литовсько-український проект "Крізь віки: набута Батьківщина"

2 хв читати
У Києві відкрився литовсько-український проект "Крізь віки: набута Батьківщина"

З нагоди святкування року історії та культури литовських татар у Музеї книги і друкарства України відкрився спільний литовсько-український проект "Крізь віки: набута Батьківщина", в рамках якого відкрилася виставка фотографій Арвідаса Шеметаса "Просто неба" та виставка "Дорога, що стала долею".

"Історія татар - це ще одна тема, яка об'єднує Литву та Україну, й історія литовських татар близько пов'язана з історією Криму, тому, відзначаючи рік історії та культури литовських татар, ми хочемо ще раз звернути увагу на проблему історичної батьківщини татар - Криму", - сказав посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас на відкритті проекту в Києві у понеділок.

Виступаючи українською мовою, посол наголосив, що цей захід - ще один привід для Литви заявити, що вона не визнає окупації Криму, підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, виступає проти порушень прав людини в Криму і засуджує агресивну експансивну політику Росії.

"Не сумнівайтеся, що Литва була, є і завжди буде надійним другом України. Ми завжди підтримуватимемо вас у боротьбі проти російської агресії. Повірте, в Литві це є аксіомою, яку підтримують всі литовці", - запевнив він.

Фотовиставка Арвідаса Шеметаса "Просто неба" розкриває тему повернення додому на початку 1990-х років кримськотатарських сімей, депортованих у 1944 році, та пов'язані з цим труднощі. Йдеться про перебування цілих сімей "просто неба", доки не були побудовані нові оселі протягом перших років на знову набутій батьківщині, і про сучасну ситуацію з окупацією Криму. В експозиції представлені фотографії Шеметаса 1990-2000-х років.

"У цьому так багато символізму і метафор, що людина, яка народилася в Литві, багато років тому знайшла свою батьківщину в Україні, в Криму. Наразі ми всі знаємо, частина нашої батьківщини, а для когось єдина батьківщина, перебуває в окупації. Але цей місток у вигляді, безперечно, надзвичайних фотохудожніх проявів його душі, його емоцій, його пам'яті - це зафіксований біль, мрії, сподівання. У роботах Арвідаса Шеметаса так багато людського, так багато історії, так багато того, що людину робить людиною", - зазначив голова "Кримського дому" Ахтем Сеїтаблаєв.

Виставка "Дорога, що стала долею" різними способами розповідає про формування унікального сучасного етносу - литовських татар. Експозиція об'єднує презентаційні матеріали книги "Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви", вишукані вироби львівської майстерні із традиційного кримськотатарського шиття "Yesil ada/Зелений острів", декоративні тарелі Рустема Скибіна з традиційним кримськотатарським орнаментом, добірку фотоматеріалів про видатних особистостей литовських татар 20 століття та експонати, надані Музеєм книги і друкарства України.

Обидві виставки відкриті в Музеї книги і друкарства України до 30 вересня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА