07:19 31.08.2021

США завершили виведення сил з Афганістану

4 хв читати
США завершили виведення сил з Афганістану

Армія США завершила виведення свого контингенту з Афганістану, повідомляє CNN з посиланням на главу Центрального командування ЗС США Френка Маккензі.

Маккензі повідомив, що останні американські військові літаки вилетіли з Кабула. На їх борту перебуває остання вивезена звідти група військових і дипломатів.

"Повідомляю про завершення виведення наших сил з Афганістану і про завершення нашої операції з евакуації громадян США, громадян третіх країн, а також афганців, які опинилися в небезпеці", - сказав Маккензі.

Аеропорт Кабула - останній об'єкт, який в Афганістані був під контролем армії США. Тепер він переходить під контроль руху "Талібан"

Таким чином, завершилася 20-річна військова присутність США в Афганістані.

Президент США Джо Байден неодноразово заявляв, що націлений на те, що операція з евакуації з Кабула завершиться 31 серпня. При цьому він зазначав, що можливість завершення місії США в Афганістані до цієї дати залежатиме від продовження координації зусиль з рухом "Талібан".

США оголосили про відхід з Афганістану, коли в цій країні вже настало 31 серпня.

За час спецоперації військових в аеропорту Кабула, що проводилася з середини серпня, вдалося евакуювати понад 120 тис. цивільних осіб. Більшість із них - афганці. Таліби, зі свого боку, обіцяли, що і після 31 серпня люди, охочі поїхати за кордон, матимуть можливість це зробити. Водночас, за останні тижні ватажки талібів закликали США не підштовхувати афганців до того, щоб покинути батьківщину. У русі "Талібан" пояснювали, що Афганістану потрібні висококваліфіковані фахівці, зокрема, інженери, медики, і тому неприпустимо, щоб такі люди масово покидали країну.

Операція в аеропорту Кабула в кінці серпня стала мішенню терористів з угруповання ІД. У результаті їх теракту загинули близько 200 людей поблизу аеропорту, зокрема - 13 військових США. Американська армія у відповідь на це почала завдавати точкових авіаударів по ватажкам ІД, котрі, ймовірно, мають відношення до нападу.

У самих США адміністрація Байдена зіткнулася з жорсткою критикою, причому - навіть з боку тих ЗМІ, які зазвичай її підтримують. На думку багатьох експертів і журналістів, Вашингтон не очікував, що таліби зможуть дуже швидко захопити владу в Афганістані і неграмотно проводив процес виведення військ з території Афганістану. Критики дій Байдена вважають, що в результаті серії невірних рішень військовим США довелося екстрено організовувати операцію в аеропорту Кабула, безпеку якого гарантувати дуже складно. Деякі фахівці зазначають, що було б правильніше використовувати для евакуації людей авіабазу Баграм, розташовану поблизу афганської столиці, з якої США пішли раніше цього літа.

США підписали угоду з рухом "Талібан", який нині взяв під контроль Афганістан, за попереднього президента США Дональда Трампа - в Досі 29 лютого 2020 року. Тоді США і НАТО зобов'язалися покинути Афганістан станом на 1 травня 2021 року, а таліби давали у відповідь низку гарантій.

У свою чергу Байден, прийшовши до влади, змінив кінцевий термін виведення військ на 11 вересня 2021 року, а пізніше стало відомо про новий термін - 31 серпня.

Тим часом, таліби попередили, що не терпітимуть іноземної військової присутності в Афганістані після 31 серпня. Крім того, в русі "Талібан" заявили, що не мають наміру дозволяти продовження в аеропорту Кабула американської операції з термінової евакуації цивільних осіб після 31 серпня.

Загони організації "Талібан" 15 серпня увійшли Кабул, президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни. Таліби, що увійшли до афганської столиці і зайняли президентську резиденцію, заявили, що звільнили Афганістан і вважають війну, яку вони вели, завершеною. Контроль над аеропортом Кабула, з якого проходила евакуація цивільних осіб, тоді встановили американські військові.

У Держдепі США зі свого боку повідомляли, що після виведення військового контингенту США з Афганістану контроль над управлінням аеропортом Кабула буде переданий "афганському народові".

Раніше повідомлялося, що багато західних країн, зокрема Нідерланди, Бельгія, Данія, Польща і Угорщина, припинили евакуацію людей з Афганістану через зростання загрози безпеки.

За час бойових дій у Афганістані США втратили вбитими 2 461 військовослужбовця, понад 20 тис. були поранені. Витрати США, пов'язані з афганським конфліктом, оцінюються в приблизно $2 трлн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА