19:41 31.08.2021

ВООЗ внесла "колумбійський" штам COVID-19 до списку тих, що становлять інтерес, йому присвоєно ідентифікатор "мю"

3 хв читати
ВООЗ внесла "колумбійський" штам COVID-19 до списку тих, що становлять інтерес, йому присвоєно ідентифікатор "мю"

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) внесла "колумбійський" (B.1.621) штам COVID-19 у список варіантів коронавірусу, що представляють інтерес (VOI), і присвоїла йому грецький ідентифікатор "мю" випливає з реєстру на сайті організації.

Згідно з міжнародною базою даних GISAID, цей варіант коронавірусу був уперше виявлений в Колумбії у січні 2021 року. Відтоді понад 3,7 тисяч випадків захворювання штамом було зафіксовано в усьому світі, насамперед у країнах Центральної та Латинської Америки, а також США, на які припадає понад 1,4 тис. випадків. У Колумбії "мю" варіант домінує на позначці 39% (842) виявлених випадків захворювання COVID-19. Крім того, штам вже був виявлений у низці країн Європи, включно з Іспанією, Італією, Бельгією і Нідерландами.

Опубліковане наприкінці липня в Journal of Medical Biology дослідження медиків Біомедичного Університету Риму і Університету Брешії показало хорошу опірність "мю" штаму пацієнтів, щеплених вакциною Pfizer/Biontech. На їхню думку, цей варіант коронавірусу не становить загрози ефективності вакцин.

Цей варіант має як нові, так і вже відомі мутації шипа коронавірусу, зазначається в дослідженні.

Наприкінці липня глава розташованого у Флориді великого медичного фонду Jackson Health Systems Карлос Мігойя повідомив місцевому телеканалу WPLG, що "колумбійський" штам виявляється у 10% хворих COVID-19 пацієнтів, обстежуваних в Університеті Маямі. Таким чином, через активне сполучення з Колумбією, "мю" варіант став третім за поширеністю в місті після варіантів "дельта" і "гамма", зазначив медик.

До списку штамів COVID-19, що представляють інтерес (VOI) ВООЗ потрапляють варіанти коронавірусу, зараження якими реєструються все частіше і на все більшій території, при цьому мається прогноз або підтверджені дані про здатність їх мутацій змінювати властивості коронавірусу. Зараз окрім "мю" до неї входять чотири штами - "ета" (вперше зареєстрований у Великій Британії і Нігерії), "йота" (США), "каппа" (Індія) і "лямбда" (Перу).

До списку, що викликають побоювання (VOC) ВООЗ відносить найбільш небезпечні варіанти COVID-19 з першої групи, мутації яких збільшили здатність коронавірусу передаватися від людини до людини і змінили його епідеміологію, збільшили можливість зараження нових носіїв і змінили симптоматику або зробили його більш стійким до вакцин, ліків або інших заходів протидії. Наразі викликають побоювання ВООЗ чотири штами COVID-19: "альфа" британського походження, південноафриканський варіант "бета", вперше зареєстрований в Бразилії "гамма" і "індійський" штам "дельта".

Крім того, в список для моніторингу (Alerts for Further Monitoring) ВООЗ включає штами COVID-19, коли їх мутації імовірно можуть змінювати властивості вірусу і надалі представляти загрозу, але про них є недостатньо інформації для їх включення в список штамів, які представляють інтерес (VOI - Variants of Interest). Наразі в список для відстеження входять 13 варіантів COVID-19, які потребують подальшого вивчення.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 13 ракетних та 56 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА