20:01 31.08.2021

Таліби не зможуть використовувати залишене США в аеропорту Кабула військове обладнання

3 хв читати
Таліби не зможуть використовувати залишене США в аеропорту Кабула військове обладнання

Бойовики руху "Талібан" не зможуть використовувати у військових цілях залишене американське військове обладнання в аеропорту Кабула, заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

"Ми зробили все, щоб залишене в аеропорту військове обладнання неможливо було використовувати. Це стосується і літальних апаратів, військового автотранспорту", - сказав він в ефірі CNN.

"Вони (бойовики - ІФ) можуть вивчати все, що хочуть. Вони можуть дивитися (на літальні апарати - ІФ), обійти навколо, але вони не зможуть на них літати. Вони не зможуть їх використовувати. Ми зробили так, щоб все це було неможливо використовувати у військових цілях", - додав Кірбі.

За його словами, в аеропорту залишилися у робочому стані тільки кілька пожежних машин і навантажувачів, які можуть як і раніше використовуватися, це необхідно для продовження роботи аеропорту.

Раніше в американському військовому командуванні попереджали, що частину свого спорядження і зброї не будуть вивозити, а просто знищать в аеропорту. На такий крок США пішли, щоб у військово-транспортних літаках було більше місця для цивільних осіб, що залишали Кабул.

Зокрема, йдеться про сім військово-транспортних вертольотів СН-46, які держдеп використовував для евакуації свого персоналу. Ці вертольоти тепер непридатні для використання.

У свою чергу глава Центрального командування ЗС США Френк Маккензі повідомив, що американські військовослужбовці "зробили непрацюючими" 27 армійських позашляховиків Humvee і 73 літальні апарати.

Як повідомлялося, руху "Талібан", проте, дісталося американське озброєння вартістю в кілька десятків мільярдів доларів. Це озброєння талібам протягом серпня передали бійці афганської армії. Зокрема, йдеться про стрілецьку зброю, броньовані транспортні засоби і навіть все ще здатні літати американські вертольоти. Крім того, частина бійців-талібів переодяглися в американську військову форму, яка спочатку призначалася афганським військовослужбовцям.

Напередодні колишній президент США Дональд Трамп, коментуючи виведення американського військового контингенту з Афганістану, заявив, що адміністрація нинішнього американського лідера Джо Байдена зробила його максимально некомпетентним чином. Він зазначив, що "необхідно запросити негайне повернення США всього (військового - ІФ) спорядження, на яке ми витратили $85 млрд".

"Якщо воно не буде повернуто, ми повинні або увійти (в Афганістан - ІФ), демонструючи вагому військову силу, і забрати його, або як мінімум розбомбити його під три чорти", - додав Трамп.

Байден 31 серпня офіційно оголосив про завершення 20-річної війни Сполучених Штатів та їхніх союзників у НАТО в Афганістані, яку вони вели під приводом боротьби з тероризмом.

Останній військово-транспортний літак ВПС США покинув кабульський аеропорт 30 серпня, евакуював американських військових, які здійснювали його охорону, і дипломатів, які працювали на території повітряної гавані, яка залишалася їх останнім оплотом у столиці Афганістану.

У серпні таліби, практично не зустрічаючи опору, захопили майже всю територію Афганістану, включно з усіма його найбільшими містами.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА