08:23 01.09.2021

Міністри оборони країн ЄС обговорять концепцію його автономної оборонної складової

2 хв читати
Міністри оборони країн ЄС обговорять концепцію його автономної оборонної складової

Перспективі формування автономної оборонної складової Європейського союзу, а також урокам останніх подій в Афганістані буде присвячено неформальну нараду міністрів оборони країн ЄС.

Вона пройде в середу і четвер в Брдо при Кранью (Словенія).

Як випливає з опублікованої програми, на основному робочому засіданні міністри оборони ЄС обговорять концепцію автономної оборонної складової союзу - "Стратегічний компас".

Документ, який буде розроблено під час головування Словенії в Раді ЄС, міститиме політичні рекомендації з чотирьох "кошиків": кризове управління, партнерство, розвиток потенціалу та стійкість. Міністри приділять особливу увагу набору інструментів для боротьби з "гібридними" загрозами.

Міністри також проведуть огляд оперативної діяльності ЄС, зокрема, в країнах Сахеля, Лівії, Мозамбіку і на Західних Балканах.

За робочим обідом до міністрів оборони ЄС приєднаються заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоана і заступник секретаря ООН з операцій з підтримання миру Жан-П'єр Лакруа. Разом вони обговорять спільні геостратегічні проблеми і можливості для подальшої співпраці в рамках НАТО і ООН.

У світлі недавніх подій в Афганістані, особливо евакуації з кабульського аеропорту, міністри оборони ЄС розглянуть пропозиції щодо створення європейських сил швидкого реагування.

"Ситуація в Афганістані показала, що Євросоюзу дійсно необхідна така структура, але рішення залишається за державами-членами Євросоюзу", - сказав, коментуючи на брифінгу цей пункт програми, представник зовнішньополітичної служби ЄС Пітер Стано.

Чисельність такого підрозділу може скласти п'ять тисяч людей, але це поки лише пропозиція.

Рішення щодо формування сил швидкого реагування ЄС може бути схвалено в березні майбутнього року одночасно із затвердженням концепції "Стратегічний компас ЄС", повідомив на брифінгу у вівторок високопоставлений європейський чиновник.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА