13:55 02.09.2021

У наступні місяці стане зрозуміло, наскільки продуктивною була зустріч Байдена та Зеленського тет-а-тет - Клімкін

4 хв читати
У наступні місяці стане зрозуміло, наскільки продуктивною була зустріч Байдена та Зеленського тет-а-тет - Клімкін

У наступні місяці стане зрозуміло, наскільки продуктивною була зустріч президентів США та України Джозефа Байдена та Володимира Зеленського тет-а-тет, але поки що результати візиту до Вашингтона досить скромні, вважає екс-міністр закордонних справ України (2014-2019 рр.) Павло Клімкін.

"Я вважаю, що візит Зеленського до США загалом - це позитивна історія, він ще не закінчився, але ми отримали всі правильні слова, заяви та запевнення. Тепер важливо їх перетворити в реальні дії та реальну підтримку. Для мене візит - це так звана розвідка боєм, можливість поговорити, можливість для Зеленського та Байдена відчути один одного. Ми в наступні місяці зрозуміємо, наскільки продуктивною була зустріч тет-а-тет, чи отримали вони мінімальний рівень довіри один до одного", - сказав Клімкін агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.

Він наголосив, що для України це критично необхідно, оскільки після Афганістану небезпека дій з боку Росії ще зростає.

"А в Кремлі дуже добре розуміють, що для Заходу і для Сполучених Штатів це складний момент, їхньому іміджу завдано удару, не критичного, не катастрофічного, але тим не менш, і вони намагатимуться використовувати цю геополітичну ситуацію. Тому контакт особисто з Байденом і хороша розмова з американцями, зокрема з міністром оборони, міністром енергетики та іншими - це насправді важливо", - зазначив екс-міністр.

Клімкін вважає, що конкретні результати візиту Зеленського до Вашингтона досить скромні.

"Що стосується конкретних результатів, так, вони досить скромні. Тобто декілька угод, які досить довго готувалися, - це не "розрив мозку", не те, що створить якусь нову динаміку, але, тим не менш, це результат гідний. Водночас 60 млн, включаючи "Джавелін" - це для нас скромний, але додатковий результат, теж насправді важливий. Тому, в категоріях української політики між "зрадою" та перемогою, це, звісно, не "зрада", і, звісно, не перемога, це просто візит, який треба використовувати для того, щоб надалі працювати над тим, про що домовилися", - сказав він.

Екс-глава МЗС України додав, що негативним також виявився результат візиту в плані отримання Україною гарантій у разі завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Жодних гарантій щодо санкцій ми не отримали і, я так розумію, ми не отримали гарантій щодо дій Сполучених Штатів у майбутньому. Тому в плані гарантій результат негативний", - повідомив він.

Однак, за словами Клімкіна, в плані політичного бажання зробити так, щоб транзит через українську газотранспортну систему зберігався, - це плюс, і Сполучені Штати працюватимуть для цього.

"Також я не бачу за результатами переговорів заяви, що ми тепер працюємо разом, що ми в грі, що ми за столом щодо "Північного потоку-2". Цих двох речей - гарантій і того, що ми повертаємося в гру, - мені дуже не вистачає. Але це було позитивне обговорення в сенсі, що Байден розуміє наші стурбованості та наші виклики, і дуже важливо, щоб ці виклики він та американська адміністрація сприймали як свої, для нас, як для майбутнього союзника", - пояснив він.

Клімкін звернув увагу на те, що Комісія стратегічного партнерства, про активізацію якої домовилися Україна та США, це досить ефективний інструмент, але важливо, щоб він не занурювався в бюрократію.

"Тобто бюрократія теж потрібна для розвитку міждержавних відносин, але зануритися в бюрократію і знову-таки збирати різні робочі групи - це не та історія. Я вважаю за доцільне, щоб в рамках цієї комісії була створена, умовно, одна сторінка або дві, писали не довгі спільні заяви, а те, що ми маємо робити і де тут наша взаємодія зі Сполученими Штатами", - пояснив він.

Клімкін зазначив, що ініціював це разом із колишнім держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, "але ця історія через небажання адміністрації Трампа рухатися вперед, на жаль, не розвинулася".

"Тому необхідно перезавантажити цю комісію, щоб там був політичний драйв", - додав він.

Крім того, екс-глава МЗС звернув увагу на те, що не ухвалено рішення щодо зміни рівня комісії.

"Усе-таки сучасні реалії на рівні міністрів закордонних справ, коли у нас Міністерство закордонних справ виконує напівтехнічну функцію, я хотів би, щоб хтось інший керував цим процесом, але це вже справа Володимира Зеленського та Офісу президента, і нашого діалогу зі Сполученими Штатами", - вважає Клімкін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА