13:08 03.09.2021

Справа "вагнерівців": до Офісу генпрокурора подали заяву про невиконання слідчим ДБР рішення суду

2 хв читати
Справа "вагнерівців": до Офісу генпрокурора подали заяву про невиконання слідчим ДБР рішення суду

Екс-народні депутати Ігор Лапін та Андрій Тетерук разом із співзасновником політичної партії "Демократична сокира" Юрієм Гудименком подали в Офіс генерального прокурора заяву про відмову Державного бюро розслідувань (ДБР) розпочинати кримінальне провадження про можливу держзраду керівництва країни.

"Зранку разом з Андрієм Тетеруком та Ігорем Лапіним подали заяву до Генеральної прокуратури. Приготуватися до неприємностей варто слідчому ДБР, який блокує відкриття провадження проти Зеленського за статтею 111 (державна зрада) щодо "вагнергейту", - написав Гудименко в Telegram-каналі в п'ятницю.

Як пояснив адвокат Ігор Волошин на брифінгу біля будівлі Офісу генерального прокурора, реакція на заяву має надійти протягом доби.

Як повідомлялося, в липні 2021 року Шевченківський районний суд Києва зобов'язав Державне бюро розслідувань внести відомості за статтею про державну зраду у зв'язку з діями перших осіб держави в контексті проведення операції щодо "вагнерівців" до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

29 липня 2020 року поблизу Мінська було затримано 33 членів ПВК Вагнера.

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ятеро громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Однак 14 серпня 2020 року стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня 2020 року низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК Вагнера. За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА