14:15 03.09.2021

Суд у Нідерландах ухвалить рішення у справі про "скіфське золото" наприкінці жовтня - Джапарова

3 хв читати
Суд у Нідерландах ухвалить рішення у справі про "скіфське золото" наприкінці жовтня - Джапарова

Апеляційний суд Амстердама переніс оголошення рішення у справі про приналежність "скіфського золота" на 26 жовтня 2021 року, повідомила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

"Апеляційний суд Амстердама переніс заплановану дату винесення рішення у справі щодо повернення експонатів виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на 26 жовтня цього року. Віримо, що суд підтвердить рішення Окружного суду Амстердама від 2016 року щодо повернення "скіфського золота" в Україну", - написала Джапарова у Twitter.

Як повідомлялося, в засіданні Апеляційного суду Амстердама за позовом держави Україна до музею Алларда Пірсона - археологічного музею Амстердамського університету у так званій справі про "скіфське золото" бере участь заступник міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко.

"Під час свого виступу заступник міністра сказала: "Україна виступає проти незаконної передачі права власності на артефакти української виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" до Російської Федерації, російським установам, прихованим під назвою так званих кримських музеїв, які існують лише в рамках судових справ", - йдеться в повідомленні прес-служби Мінкультури.

За словами Фоменко, російські установи, що називають себе "музеями", насправді є злодіями. Вона заявила про факти незаконного вивезення українських культурних цінностей з території Криму, про факти пошкодження, знищення об'єктів культурної спадщини, факти незаконних археологічних розкопок та привласнення знайдених цінностей.

Заступник міністра культури наголосила, що окупаційна влада розглядає Кримський півострів як базу військових операцій для подальшої військової ескалації в Європі та у всьому світі.

У Мінкультури заявили, що ухвалення рішення про направлення артефактів, що належать українському народу, з української виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" до Криму зараз, коли він перебуває під контролем Росії, є незаконним і призведе до втрати культурної спадщини України та стане визнанням спроби анексії Криму та міста Севастополя.

Виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, була сформована в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю EUR10 млн.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх потрібно передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію та постановив передати її в Київ. У березні 2019 року розпочався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама.

16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запитав в України та музеїв Криму додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

У жовтні минулого року Апеляційний суд Амстердама задовольнив позов України про відвід одного з суддів - Д. Дж. Ораньє, який протягом кількох років представляв інтереси російської компанії "Промнефтьстрой" у справі проти ВАТ "НК "ЮКОС", тобто фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь "Промнефтьстроя".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА