19:07 03.09.2021

Угода щодо оборонного партнерства між Україною та США могла б у перспективі досягти рівня Ізраїлю

2 хв читати
Угода щодо оборонного партнерства між Україною та США могла б у перспективі досягти рівня Ізраїлю

Укладена рамкова угода щодо стратегічних основ оборонного партнерства між Україною та США могла б у перспективі досягти того рівня військової фінансової підтримки, яку США надають Ізраїлю, вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

"Результатом візиту Зеленського до Вашингтона могло б стати оборонне стратегічне партнерство України з США, близьке за рівнем до тієї підтримки, яку США надають Ізраїлю. Ізраїль отримує американське фінансування на придбання озброєння (на тлі загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту - ІФ). Я сподіваюся, що візит Зеленського до США створить такі оборонні можливості, які були б на рівні Ізраїлю", - сказав Самусь у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що в складі нового військового пакета, який США нададуть Україні, крім ракет Javelin, можуть значитися системи розвідки, управління та зв'язку, а також комплекси автомобільної техніки для армії як нелетальне озброєння.

"Водночас у $60 млн, які надаються Україні, багато озброєння, скажімо так, не вкласти, а українська армія наразі потребує заміни радянського озброєння. У пріоритеті негайне переозброєння корабельної техніки сил ВМС України. США, як частину військової допомоги, вже передають Україні патрульні катери типу Island, у перспективі Mark VI", - додав Самусь.

За словами експерта, позитивним результатом оборонної угоди стали б й інші військові проекти. "Наприклад, щодо авіації, оскільки Україна потребує заміни радянських винищувачів типу "Су", - сказав він.

Як зазначив радник голови Офісу президента Олексій Арестович, в укладених у рамках візиту Зеленського до Вашингтона угодах між "Укроборонпром" та оборонними американськими компаніями на суму $2,5 млрд передбачено спільний розвиток озброєння. "Насамперед засоби протиповітряної оборони. Там ще кібербезпека. Багато чого. Однак частина угод має закритий характер", - повідомив він.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник також вважає, що в оборонному пакеті США присутній пункт про ППО, а також про постачання Україні морської техніки.

"Що стосується спільного розвитку ППО - це може бути дуже непогано, але навряд чи виробництво розпочнеться цього року. Те, що може бути налагоджено якесь збирання американських зразків - ймовірно, оскільки Україна поступово буде змушена відмовлятися від зразків радянського виробництва. Однак це не сьогоднішня перспектива, а найближчого майбутнього", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, 31 серпня міністри оборони України та США Андрій Таран та Ллойд Остін уклали у Вашингтоні угоду щодо стратегічних основ оборонного партнерства. Президент України назвав документ "новим етапом у співпраці України та США в оборонній сфері".

В оприлюдненій за підсумками зустрічі президентів України та США спільній заяві міститься пункт про надання Україні військової допомоги у розмірі $60 млн, включаючи летальне та нелетальне озброєння.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА