07:00 04.09.2021

4 вересня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
4 вересня: Яке сьогодні свято

Кожну першу суботу вересня відзначається Всесвітній день бороди (World Beard Day). Усі представники чоловічої половини людства, що носять бороду, можуть приєднатися до акцій, присвячених цьому святу: фотовиставкам, фотосесіям, флешмобам, де власники бороди демонструють усім охочим, як борода може радикально змінити імідж чоловіка. Цирульники проводять майстер-класи з догляду за бородою або ж з моделювання бороди для людини з певними рисами обличчя.

Охочі можуть викласти свої фото з бородою у соцмережах, обмінятись досвідом, та презентувати свій новий імідж. В Австралії існує традиція проведення цього дня змагання серед бороданів з метання сокири, де учасники напевно асоціюють себе з древніми воїнами, які так само, як і вони носили бороди. А в США взагалі проводиться Міжнародний чемпіонат борід і вусів.

У Вірменії в 2008 році рішенням уряду 4 вересня оголошено професійним святом - Днем рятувальника. Вірменські рятувальники мають тяжкий досвід роботи з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. У 1988 році вони, разом із тисячами інших добровольців з усього Радянського Союзу врятували життя багатьом жителям півночі Вірменії, які постраждали від землетрусу.

Одним з головних уроків Спитакського землетрусу стало створення в Вірменії та інших республіках колишнього СРСР рятувальних служб.

Професійне свято, День працівника митної служби, співробітники молдавської митниці відзначають щороку, 4 вересня. Його встановлено указом президента країни у 1995 році в ознаменування річниці створення цього відомства в незалежній Молдові у 1991 році.

Суми відзначає день міста у 1-шу суботу вересня. Засноване в 1655 р, місто святкуватиме 366-річчя весь тиждень, про що свідчить програма розваг, опублікована на міському порталі.

Суми - обласний центр Сумської області України. За однією з версій, свою назву місто отримало від річок Сума та Сумка, які омивали його з обох боків.

А за легендою, переселенці із нинішнього Білоцерківського району Київської області на чолі з отаманом Герасимом Кондратьєвим влітку 1655 року знайшли на місці, де невелика річка Сумка впадала у спокійний Псел, три мисливські сумки з монетами. Нібито це і дало назву майбутньому місту і символічно відобразилося в гербі Сум.

За церковним календарем цього дня відзначається пам'ять мученика Агафоніка Нікомидійського, що зазнав страждання за віру Христову в 4 столітті. Від цієї дати походить перша частина назви сьогоднішнього дня. Друга пов'язана з давнім народним звичаєм, що своїм корінням йде в язичницькі часи.

За старовинним повір'ям, на Агафона Огуменника лісовик приходить на тік, щоб "потішитися над соломкою" - поперекидати снопи з одного току на інший, розв'язати їх і розтягнути солому по всій окрузі. Тому господарі виходили вартувати свої припаси. Збираючись у нічне, чоловіки надягали кожуха навиворіт хутром, голову обв'язували рушником, а в руки брали кочергу. Нею навколо току окреслювали коло і сідали всередину. Вважалося, що тоді лісовик не зможе підійти до клуні.

Цього дня:

1837 - Американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передачі і прийому повідомлень знаками (азбука Морзе).

1885 - У Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування.

1888 - Американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, яка працювала на плівці, скручувалась у рулон, і зареєстрував торгову марку - "Кодак".

1914 -  В Австрії був заснований перший у Європі концтабір для українців Талергоф у долині біля підніжжя Альп, біля м Грац. “Українська Голгофа”, де загинули тисячі осіб – жителів Галичини і Буковини, русинів.

1920 - Головний Отаман Армії УНР Петлюра затвердив "Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заміняють", де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе УНР.

1938 - Створено Українську Національну Оборону ("Карпатська Січ"), яку очолив Степан Росоха.

1965 - У київському кінотеатрі "Україна" під час прем'єри стрічки "Тіні забутих предків" відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 - Над будівлею Верховної Ради у Києві вперше піднято жовто-блакитний прапор.

Іменини: Олександр, Олексій, Василь, Гаврило, Іван, Іларіон, Исаакий, Макар, Михайло, Федір, Фелікс, Аріадна, Афанасій.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА