20:41 04.09.2021

Згорілий орган у костелі св. Миколая потребував ремонту, але роботи ускладнювала невизначеність перебування будинку органної музики у цій будівлі

2 хв читати
Згорілий орган у костелі св. Миколая потребував ремонту, але роботи ускладнювала невизначеність перебування будинку органної музики у цій будівлі

Згорілий орган у костелі св. Миколая потребував ремонту, але роботи ускладнювала невизначеність перебування Будинку органної музики в цій будівлі, повідомив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Інструмент дійсно потребував відповідного ремонту та і сама його конструкція вимагала серйозного вдосконалення. Та невизначеність щодо перебування будинку органної музики власне в цій будівлі ускладнювала роботи щодо реконструкції чи ремонту органу", - йдеться в повідомленні міністра в Telegram-каналі.

За його словами, в будинку повинна була початися реставрація зовнішнього фасаду, але йшли суди з приводу тендерів, через що процес відклали. Щодо внутрішніх робіт йшли дискусії між католицькою громадою та будинком органної музики, про доцільність використання органу.

Ткаченко зазначив, що орган був побудований саме для того місця, де він стояв. Розміщувати його в іншому місці не просто заборонено з огляду щодо закону про охорону культурної та історичної спадщини, а ще й вкрай небезпечно.

"Була досягнута домовленість і прописана дорожня карта, куди рухатися далі. Колектив Національного будинку органної та камерної музики мав переїхати до Будинку музики. До цього існує відповідний указ президента та рішення уряду. Але за рік мерія міста Києва не спромоглася прийняти рішення, де може бути побудований Будинок музики. Поки влада міста роздумувала – орган згорів", - зазначив міністр.

За словами міністра, додатково в конструкції самого органу неможливо встановити захисні металеві конструкції для електроприводів. Ймовірне замикання сталося (втім остаточне рішення ще за експертами), саме всередині органу після проведення профілактичних робіт щодо його очищення та початку репетицій. Сам орган переважно складається з 6-ти метрових дерев’яних конструкцій і тільки завдяки негайній реакції ДСНС ми маємо збережений костел, а не спалений Notre Dame", - підсумував Ткаченко.

Також він нагадав єдиний легальний рахунок Національного будинку органної та камерної музики України.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА