07:00 05.09.2021

5 вересня: Яке сьогодні свято

3 хв читати
5 вересня: Яке сьогодні свято

Сьогодні в Україні - День підприємця. Свято відзначається у першу неділю вересня. Засновано указом президента Леоніда Кучми №1110/98 від 5 жовтня 1998 року.

У документі наголошувалося на "ролі підприємництва" у проведенні реформ і "його впливі на формування, становлення і розвиток національної економіки".

Міжнародний день благодійності, встановлений резолюцією Генасамблеї 7 березня 2013 року, відзначається щорічно 5 вересня.

Ініціатором започаткування цього свята виступив уряд Угорщини, а дата проведення приурочена до річниці смерті матері Терези (1910-1997). Відома місіонерка і католицька черниця протягом півстоліття служила бідним, хворим і сиротам, опікувалась благодійною діяльністю спочатку в Індії, а потім і в інших країнах. За свою шляхетну працю мати Тереза отримала визнання в світі, а в 1979 році стала лауреатом Нобелівської премії миру "за діяльність на допомогу стражденній людині".

Також сьогодні відзначають День мов народу Казахстану; День вчителя в Індії; День батька в Австралії; День Аристотеля в Латвії; День Амазонки в Бразилії; День психоаналітика в США; День інженера в Єгипті.

У цей день:

1015 – Під час боротьби за київський престол князь Святополк убив брата Гліба.

1939 - США проголосили нейтралітет у Другій світовій війні.

1957 - Побачив світ роман Джека Керуака "На дорозі" - одна з кращих книг про покоління бітників.

2005 - Катастрофа Боїнгу-737 в Медані.

2009 - Прогулянковий катер "Ілінден" перекинувся через перевантаження і затонув на Охрідському озері в Македонії. Загинули 15 туристів із Болгарії.

2014 року - У засідці під Веселою Горою і Цвітними Пісками в Луганській області українські сили втратили 42 бійці загиблими і зниклими безвісти.

За церковним календарем відзначають пам'ять святого Лупа Солунського. У народі день святого Лупа отримав назву Брусничник. До цього часу в лісах і на болотах достигала брусниця, тому всі, хто не був зайнятий серйозною роботою, йшли за ягодами. Потім пекли пироги з брусницею, готували варення і пастилу, варили компоти. Великою популярністю користувалася квашена брусниця. Також цю ягоду поважали за цілющі властивості. Сік із ягід застосовували при застуді і туберкульозі.

За зрілістю брусниці судили також про стиглість вівса. Якщо ягоди налилися соком і зачервоніли, то зі жнивами потрібно було поспішати. Поспішали прибрати і льон. Селянки розрізняли три стадії розвитку цієї рослини: два тижні цвіте, чотири достигає, на сьоме насіння летить. "На Лупа льон лупиться", - говорили люди.

Дивились у Лупів день на журавлів: якщо птахи відлітають на південь, зима прийде рано. Одночасно, якщо клин летить низько, то великих холодів не буде. А ось якщо журавлі летять мовчки і швидко, потрібно очікувати швидкої негоди.

Починалися перші заморозки: "Лупів мороз морозить ніс".

Іменини: Єлизавета, Єфрем, Іван, Микола, Павло, Федір.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА