15:56 05.09.2021

У Сімферополі відпустили затриманих днем раніше кримських татар, які протестували біля будівлі ФСБ

2 хв читати
У Сімферополі відпустили затриманих днем раніше кримських татар, які протестували біля будівлі ФСБ

Близько 40 осіб, затриманих у суботу біля будівлі, в якій розміщується управління російської спецслужби в окупованому Сімферополі, вже звільнені, повідомляє правозахисна організація "Кримська солідарність".

"Всіх затриманих з відділу поліції № 1 "Залізничний" управління МВС Росії в місті Сімферополі відпустили... всіх затриманих з відділу поліції №3 "Центральний" управління МВС Росії в місті Сімферополю відпустили", – говорилося в повідомленнях, опублікованих на сторінці організації в Facebook із інтервалом в три години.

Раніше "Кримська солідарність" повідомила, що біля будівлі ФСБ на вул.Франка в Сімферополі було затримано близько 40 осіб, зокрема 38 кримських татар, і опублікувала їх список. Серед них як чоловіки, так і жінки. Зокрема, були затримані два цивільних журналісти "Кримської солідарності", і вони ж кореспонденти Інтернет-видання "Грани.РП". Згодом їх відвезли в різні відділки поліції.

За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, затриманих було більше 50, вони були учасниками акції протесту проти обшуків і затримання п'ятьох кримських татар, які відблися 3-4 вересня.

"П'ять незаконних обшуків за останні два дні провели співробітники ФСБ Росії в приміщеннях громадян України в тимчасово окупованому Криму. Безпідставно затриманий перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял і ще четверо кримських татар - Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов, Шевкет Усеїнов і Ельдар Одаман. Їх місцезнаходження досі невідоме. Протестуючи проти незаконних обшуків і затримань, родичі та небайдужі співгромадяни вийшли до будівель "Управління ФСБ по Республіці Крим і м.Сімферополь". В результаті понад 50 кримських татар затримані", – написала Денісова у Facebook.

За словами омбудсмена, проти затриманих застосували грубу силу, їх побили і допитали у відділеннях поліції без доступу адвокатів.

"Своїми діями т.зв. "правоохоронці" порушили презумпцію невинності, права на свободу, особисту недоторканність і правову допомогу... закликаю міжнародне співтовариство застосувати всі можливі важелі впливу на країну-агресора, щоб припинити репресії щодо корінного населення", – додала Денісова.

У відповідь на затримання кримських татар 5 вересня біля будівлі посольства РФ в Києві пройшла акція на їх підтримку.

Повний текст матеріалу доступний у стрічці новин за підпискою

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА