20:09 05.09.2021

Затриманих п'ятьох кримських татар підозрюють у нібито диверсії, їм загрожує до 15 років ув'язнення

2 хв читати
Затриманих п'ятьох кримських татар підозрюють у нібито диверсії, їм загрожує до 15 років ув'язнення

У понеділок, 6 вересня, в "судах" окупованого Криму відбудеться обрання запобіжного заходу затриманим п'ятьом кримським татарам за підозрою в нібито диверсії, їм загрожує до 15 років позбавлення волі, повідомила українська уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

"Завтра в так званих "судах" тимчасово окупованого Криму відбудеться обрання запобіжного заходу першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу. Російські окупанти висунули йому підозру в скоєнні злочину, що підпадає під дію частини 1 статті 281 "Диверсія" КК РФ і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років. А також іншим затриманим 3-4 вересня кримським татарам: Азізу Ахтемову, Асану Ахтемову, Ельдару Одаманову, Шевкету Усеїнову", - йдеться в повідомленні Денісової в її Telegram-каналі.

Вона також зазначила, що в "Київському районному суді Сімферополя" обиратимуть запобіжний захід батькові викраденого Азіза Ахтемова Ескендеру Ахтемову і брату викраденого Асана Ахтемова Арсену Ахтемову. "У суботу, 5 вересня 2021 року, вони прийшли на акцію підтримки в будівлю ФСБ, щоб дізнатися, де їх викрадені родичі. За це їм інкримінують "непокору законним вимогам співробітників поліції" (ст.19.3 КоАП РФ). Дана стаття передбачає як штраф, так і адміністративне затримання", - зазначила омбудсмен.

Крім того, в "Сімферопольському райсуді" відбудеться розгляд по суті "справи Владислава Єсипенка", обвинуваченого в нібито "незаконному виготовленні вибухових речовин і зберіганні зброї". Українському громадянинові загрожує 18 років позбавлення волі за наполяганням сторони обвинувачення.

Разом із тим, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій "справі Хізб ут-Тахрір" щодо вчителя фізкультури Еміля Зиядінова, якого безпідставно ув’язнили за активну громадянську позицію щодо незаконного переслідування кримських татар. Під час засідання очікується допит таємного свідка ФСБ.

"Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на незаконні затримання та судилища над громадянами України у тимчасово окупованому Криму", - підсумувала Денісова.

Раніше правозахисна організація "Кримська солідарність" повідомляла, що близько 40 осіб, затриманих у суботу біля будівлі, в якій розміщується управління російської спецслужби в окупованому Сімферополі, наразі звільнені.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА