12:06 06.09.2021

Зрушення у справі щодо замовників убивства Шеремета будуть після рішення суду стосовно виконавців - глава МВС

3 хв читати
Зрушення у справі щодо замовників убивства Шеремета будуть після рішення суду стосовно виконавців - глава МВС

Про поступ у розслідуванні справи щодо замовників убивства журналіста Павла Шеремета можна буде говорити після рішення суду стосовно виконавців, зазначає міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" міністр розповів, що особисто не ознайомлювався з матеріалами справи.

"У міністра є багато інформації, але дивитися матеріали кримінального провадження він не має права", - пояснив він.

Глава МВС повідомив: "Щодо замовників поліція вивчає всі оголошені версії. Наразі все це вивчається, відбуваються додаткові слідчі дії, але я хотів би говорити про них тільки після того, як буде рішення суду стосовно виконавців".

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи означає це, що якісь зрушення в справі щодо замовників будуть лише після рішення суду стосовно виконавців, Монастирський сказав: "Так, правильно".

Як повідомлялося, 20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху.

Про підозру у вбивстві Шеремета повідомлено трьом особам: військовій медсестрі Яні Дугарь, волонтеру та дитячому медику Юлії Кузьменко, а також музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку. Досудове слідство стосовно підозрюваних було завершено 22 травня 2020 року.

25 серпня 2020 року Шевченківський райсуд Києва ухвалив рішення, згідно з яким розгляд по суті справи з обвинувачення Антоненка, Дугарь і Кузьменко в причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета здійснюватиме суд присяжних.

Кузьменко перебуває під цілодобовим домашнім арештом, на Дугарь покладено особисті зобов'язання, а Антоненка понад рік тримали під вартою.

Апеляційний суд неодноразово залишав у силі запобіжний захід для Антоненка у вигляді тримання під вартою. 30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд Києва змінив запобіжний захід Антоненку з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Жоден з обвинувачених своєї провини в причетності до вбивства Шеремета не визнає.

Суд присяжних наразі є на стадії дослідження письмових доказів у справі.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила в інтерв'ю агентству, що свідчення колишнього співробітника білоруського спецпідрозділу Ігоря Макара буде враховано в рамках розслідування кримінальної справи про замовників убивства журналіста Павла Шеремета, з появою "білоруського сліду" до розслідування буде ґрунтовний підхід.

"Слідство враховуватиме все у своєму розслідуванні, безумовно, і ці свідчення також. Враховуючи те, що до справи надто багато запитань, а з появою так званого білоруського сліду - це вже міжнародна політика, ми підходитимемо до розслідування дуже ґрунтовно. Слідство вивчає все", - сказала Венедіктова.

Генпрокурор наголосила: "Справа резонансна і з точки зору громадянської позиції, і з точки зору правоохоронних органів, тому що, як ви знаєте, була справа і щодо фальсифікації матеріалів слідством. Але це була оціночна історія, яку подавала сторона захисту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА