11:55 07.09.2021

ВРП прийняла відставку шістьох суддів, включно із суддею Верховного Суду

2 хв читати
ВРП прийняла відставку шістьох суддів, включно із суддею Верховного Суду

Вища рада правосуддя (ВРП) звільнила шістьох суддів, включно із суддею Верховного Суду, у зв'язку з поданими ними заявами про відставку.

Як повідомляється на сайті ВРП, у вівторок розглянуто матеріали про звільнення суддів за загальними обставинами, а саме у зв'язку з поданням заяв про відставку. "ВРП вирішила звільнити у зв'язку з поданням заяв про відставку шістьох суддів", - йдеться в повідомленні.

Звільнено Ганну Білик з посади судді Броварського міськрайонного суду Київської області, Оксану Линник з посади судді Тростянецького районного суду Сумської області, Галину Лабань з посади судді Хмельницького окружного адміністративного суду. Також звільнено суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Миколу Гусака, суддю Донецького апеляційного суду Світлану Савкову та суддю Чернівецького апеляційного суду Онуфрія Колотила.

"Таким чином з початку 2021 року за загальними обставинами звільнено 118 суддів: 116 - у зв'язку з поданням заяв про відставку, 2 - у зв'язку з поданням заяви за власним бажанням. За особливими обставинами звільнено 7 суддів", - уточнює ВРП.

Раніше з коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" голова Верховного Суду Валентина Данішевська допустила, що збільшення кількості заяв суддів про звільнення може бути пов'язане з побоюваннями щодо припинення роботи ВРП. "Безумовно, у кожного судді є своя причина для звільнення. Водночас цілком ймовірно, що збільшення кількості поданих заяв останнім часом пов'язано з побоюваннями суддів щодо можливого припинення роботи Вищої ради правосуддя", - сказала вона.

Данішевська пояснила, що в разі припинення роботи ВРП "робота судової системи буде паралізована, а всі процеси призначення, переведення та звільнення суддів – заблоковані".

Голова суду нагадала, що вже протягом двох років не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) - "головний кадровий орган судової системи". "Судді пам'ятають 2014 і 2015 роки, коли ВККС та Вищий ради правосуддя були зупинені і не працювали 9 і 15 місяців відповідно. Тому навіть найменше побоювання повторення такої ситуації призводить до передчасної відставки суддів", - резюмувала Данішевська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА