19:15 07.09.2021

Профільний комітет рекомендував ВР ухвалити у другому читанні законопроект про поступове збільшення суми гарантування до 600 тис. грн до 2023 року

2 хв читати
Профільний комітет рекомендував ВР ухвалити у другому читанні законопроект про поступове збільшення суми гарантування до 600 тис. грн до 2023 року

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні рекомендував ухвалити у другому читанні та в цілому проект закону про отримання державним Ощадбанком (Київ) статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО, №5542-1), яким пропонується поетапно збільшити суму гарантування до 600 тис. грн із 1 січня 2023 року.

"Сьогодні провели перше після річної перерви засідання комітету. В результаті (...) рекомендували ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект №5542-1, який передбачає отримання Ощадбанком статусу учасника ФГВФО, а також поступове збільшення суми граничного розміру відшкодування за вкладами до 600 тис. грн", - написав голова комітету Данило Гетманцев у вівторок у Facebook.

Як повідомлялося, голова парламентського комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев спільно з нардепами Іриною Аллахвердієвою, Вікторією Кінзбурською та Юлією Діденко 28 травня зареєстрував законопроект №5542-1.

Згідно з текстом пояснювальної записки, метою законопроекту є вирішення проблеми реструктуризації боргових зобов'язань ФГВФО перед Мінфіном, наближення українського законодавства у сфері функціонування системи гарантування вкладів до законодавства ЄС та досягнення необхідного рівня забезпеченості системи гарантування вкладів фізосіб, покриття прогнозованого обсягу ризиків у банківській системі, збільшення суми граничного розміру відшкодування коштів.

Як повідомлялося, під час банківської кризи 2014-2017 рр. для своєчасних і повних виплат вкладників майже 90 неплатоспроможних банків України фонд був змушений залучити майже 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-14% від уряду та Нацбанку.

Фонд повністю розрахувався з НБУ, виплативши 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн - нараховані відсотки, а також перерахував Мінфіну 19,6 млрд грн, з яких 7 млрд грн - відсотки. Залишок боргу перед державою на сьогодні становить 46,94 млрд грн, за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,16 млрд грн відсотків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА