19:44 07.09.2021

У ЄС назвали незаконними обшуки та арешти кримських татар і закликали РФ до їх негайного звільнення

3 хв читати
У ЄС назвали незаконними обшуки та арешти кримських татар і закликали РФ до їх негайного звільнення

Європейський Союз засуджує обшуки та незаконний арешт п'ятьох лідерів кримських татар у незаконно анексованому Росією Криму та закликає РФ до їх негайного звільнення.

Відповідну заяву представника Зовнішньої дипломатичної служби поширено у вівторок у Брюсселі.

"Європейський Союз вважає затримання політично мотивованими та незаконними відповідно до міжнародного права. ЄС не визнає застосування російського законодавства в Криму та Севастополі й очікує, що всі незаконно затримані українці будуть негайно звільнені", - йдеться в заяві.

У ЄС констатували, що кримські татари, "як і раніше, стають мішенями в Криму". "Європейський Союз закликає Російську Федерацію дотримуватися своїх зобов'язань за міжнародним правом і припинити порушення прав людини жителів Криму, про що також було заявлено 23 серпня 2021 року в спільній заяві саміту Міжнародної "Кримської платформи", - наголошується в заяві.

У Брюсселі ще раз запевнили, що Європейський Союз "непохитно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

"ЄС не визнає і не визнає незаконної анексії Кримського півострова Росією", - наголошується в заяві.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ уранці 3 вересня затримали Ельдара Одаманова, вночі 4 вересня - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Вранці 4 вересня після обшуків у будинку також затримали заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Поліція РФ порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальному, яке розташовується дорогою з Сімферополя в бік Ялти.

У відповідь на затримання кримських татар на окупованому РФ півострові біля будівлі посольства РФ у Києві 5 вересня відбулася акція на їх підтримку.

На акції були присутні близько 70 осіб. Активісти тримали плакати, зокрема зі зверненнями до міжнародного співтовариства з вимогами реакції на затримання на півострові. На думку глави меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, нова хвиля обшуків й арештів кримських татар у Криму 3-4 вересня є помстою російської влади за організований Україною саміт "Кримської платформи".

Акції на підтримку затриманих кримчан відбувалися і на самому півострові. На одній із таких співробітники ФСБ РФ затримали понад 40 активістів, яких пізніше відпустили.

6 вересня окупаційний "суд" у Криму незаконно обрав трьом затриманим кримським татарам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Так, Джелялова і братів Ахтемових заарештували на 60 діб, до 4 листопада, за підозрою в нібито причетності до пошкодження газопроводу в с. Перевальному 23 серпня. Їх триматимуть під вартою в СІЗО м. Сімферополя.

Крім того, Шевкет Усеїнов та Ельдар Одаманов були засуджені до адміністративного арешту на 14 і 15 діб відповідно за нібито непокору співробітникам поліції. Вони відбуватимуть арешт в ізоляторі тимчасового тримання м. Сімферополя.

За даними української влади, співробітники російських спецслужб катували затриманих кримчан і застосовували до них фізичне і психологічне насильство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА