07:12 08.09.2021

Більшість талібів, які потрапили в афганський уряд, перебувають під санкціями ООН

4 хв читати
Більшість талібів, які потрапили в афганський уряд, перебувають під санкціями ООН

Більшість талібів, які отримали високі посади в уряді Афганістану, сформованому рухом "Талібан", перебувають під санкціями РБ ООН, пише The Hindustan Times.

Зокрема, це стосується глави уряду Мохаммада Хасана Ахунда і першого віце-прем'єра мулли Абдула Гані Барадара.

Газета зазначає, що з 33 осіб, які займуть міністерські та інші високі посади в кабінеті міністрів, більшість знаходиться під санкціями ООН.

Як повідомлялося, новий глава МВС Сіражуддін Хаккані розшукується ФБР: за інформацію, яка допоможе його затриманню, США пропонують $5 млн.

Видання нагадує, що Ахунд - близький соратник головного засновника руху "Талібан" нині покійного мулли Мохаммада Омара. Ахунд був його політичним радником, працював главою МЗС у попередньому уряді талібів у 1990-х роках. Також він був губернатором провінції Кандагар - головного оплоту талібів.

Барадар, який став першим заступником прем'єра Афганістану, вважається одним із співзасновників "Талібану" в 1994 році і тому користується в русі значно більшим авторитетом, ніж інші лідери. Барадар вважається політичним лідером талібів, і саме тому саме він в останні роки опікувався процесом переговорів з афганського врегулювання в Досі.

За правління талібів в Афганістані в період з 1996 до 2001 року Барадар володів високим становищем в своєму русі, проте посад в уряді не займав. У 2010 році в ході спільної операції США і Пакистану Барадара захопили в полон, в якому він пробув близько восьми років. Спецпредставник Держдепу США з питань Афганістану Залмай Халілзад попросив Пакистан відпустити його на волю, оскільки вважав, що той допоможе переговорному процесу між талібами і Кабулом. У результаті Барадара звільнили.

У 2020 році він став першим серед лідерів талібів, хто вступив у прямі переговори з президентом США Дональдом Трампом. В одному з інтерв'ю Трамп сам розповів про контакти з Барадаром і про те, як узгоджував із ним умови виведення контингенту США з Афганістану.

Ще один заступник Ахунда - Абдул Салам Ханафі: в колишньому уряді талібів був міністром освіти.

Всі вже відомі члени нового уряду Афганістану - або таліби, або члени активної спільно з талібами мережі "Хаккані".

"Багато з цих людей займали схожі посади, коли таліби керували Афганістаном у 1990-х", - пише видання.

Більшість із 33 осіб, які отримали посади в уряді, - пуштуни. Етнічні меншини Афганістану представлені лише двома таджиками і одним узбеком.

Одним із небагатьох членів уряду, які не перебувають зараз під санкціями ООН, став міністр оборони мулла Мохаммад Якуб. Він є сином одного із засновників "Талібану" мулли Мохаммеда Омара. Вважається, що Якуб керує військовими операціями талібів, йому близько 30 років.

При цьому санкції діють стосовно мулли Абдула Хака Васіка, який очолив афганську розвідку.

Мулла Хаїрулла Хайрхва, призначений міністром інформації, в минулому був в'язнем американської в'язниці Гуантанамо.

Санкції ООН передбачають, зокрема, заморожування активів і заборону на виїзд за кордон. Близько 15 осіб, які отримали високі посади в уряді талібів, раніше як виняток виводилися з-під санкцій, щоб брати участь за кордоном у переговорах з афганського врегулювання.

The Hindustan Times зазначає, що РБ ООН, як очікується, проведе засідання 21 вересня 2021 року, аби вирішити питання щодо продовження спеціального режиму, що дозволяє частини талібів уникати введених проти них обмежувальних заходів.

"Якщо рішення про припинення дії заборони на поїздки за кордон не буде продовжено, лідери талібів, що знаходяться під санкціями, не зможуть залишати Афганістан і контактувати зі світовою спільнотою", - пише газета.

Раніше у вівторок представник руху "Талібан" Забіхула Муджахід оголосив про призначення в новому уряді Афганістану.

На прес-конференції Муджахід повідомив, що главою нового уряду стане мулла Мохаммад Хасан Ахунд, а його заступником - мулла Абдул Гані Барадар.

Пост глави МВС займе Сираджуддін Хаккані, а міністром закордонних справ стане Амір Хан Муттакі. Мулла Мохаммад Якуб отримає посаду міністра оборони.

Міністерство юстиції очолить Абдул Хакім.

Муджахід уточнив, що пізніше буде оголошено про інші призначення на міністерські посади.

Представник руху "Талібан" Мухаммад Наїм в свою чергу повідомив у Twitter, що Хідаятулла Бадрі стане міністром фінансів, мулла Хайрулла Хайрхва - міністром інформації та культури.

Верховним керівником Афганістану, як передбачається, стане лідер руху "Талібан" Хайбатулла Ахундзаде. Спостерігачі зазначали, що така система організації влади нагадує іранську.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА