07:26 08.09.2021

США допомагали Україні організувати операцію із затримання 33 росіян у Білорусі

3 хв читати
США допомагали Україні організувати операцію із затримання 33 росіян у Білорусі

ЦРУ допомагало Україні організувати операцію із затримання 33 росіян у Білорусі минулого року, повідомляє телеканал CNN з посиланням на представників української розвідки.

За їхніми даними, українська сторона отримала від США готівку, технічну допомогу та консультації ЦРУ під час організації операції.

При цьому високопоставлений американський чиновник заявив CNN, що ці твердження "помилкові".

Він зазначив, що розвідка США була поінформована про операцію, але причетність до неї заперечував.

На його думку, твердження представників української розвідки спрямовані на те, щоб перекласти частину провини за операцію, яка пішла не так, на американців.

Тим часом, як повідомили телеканалу співробітники української військової розвідки, вони організували операцію, щоб "виманити підозрюваних військових злочинців з Росії".

Українські агенти видавали себе за співробітників приватної військової компанії, яка пропонувала вигідний контракт на $5 тис. за захист венесуельських нафтових об'єктів.

За словами джерел, на цю приманку потрапили сотні потенційних російських претендентів, що дозволило українській розвідці виявити підозрюваних у військових злочинах.

Згідно з твердженнями українських військових, які наводить телеканал, двоє із затриманих тоді росіян були присутні при запуску ракети, якою нібито був збитий Boeing, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17 в Україні в липні 2014 року. Ще чотирьох Київ вважає відповідальними за катастрофу свого військового літака і загибель 70 осіб на його борту.

29 липня 2020 року білоруське держагентство БелТА повідомило, що співробітники правоохоронних органів Білорусі затримали під Мінськом 32 "бойовиків іноземної приватної військової компанії "Вагнер", ще одна людина була затримана на півдні країни. Згідно з даними агентства, всі затримані є громадянами Росії.

За повідомленням агентства, правоохоронні органи отримали інформацію про прибуття в Білорусь понад 200 чоловік для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. Увечері того ж дня президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС і США не визнають законно обраним, зібрав термінове засідання Ради безпеки. Інформацію про затримання там підтвердив глава КДБ Валерій Вакульчик. Лукашенко доручив Вакульчику звернутися в російські держоргани за роз'ясненнями.

МЗС РФ наступного дня заявив, що одіозне трактування білоруською стороною затримання громадян Росії не витримує жодної критики, і зажадав від Мінська негайно забезпечити доступ консульських співробітників до затриманих росіян.

7 серпня газета "Комсомольская правда" повідомила, що Слідчий комітет Росії приступив до перевірки обставин затримання 33 росіян у Білорусі. У цьому ж матеріалі зазначалося, що арешт росіян у Мінську "виявився провокацією спецслужб України". Велика частина цієї групи воювала на Донбасі на боці російських найманців, і Київ уже зажадав їх видачі.

14 серпня стало відомо, що Білорусь передала РФ 32 росіян, затриманих 29 липня. Того ж дня президент України Володимир Зеленський назвав видачу "вагнерівців" Росії несправедливим рішенням, у якого можуть бути катастрофічні наслідки.

Служба безпеки України зі свого боку заявила про свою непричетність до історії з приїздом і затриманням у Білорусі 33 росіян, яких у Мінську назвали членами приватної військової компанії "Вагнера".

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА