09:31 08.09.2021

За два роки роботи ВАКС судді більше ніж десять разів заявляли про тиск і втручання в їх діяльність – голова суду

2 хв читати
За два роки роботи ВАКС судді більше ніж десять разів заявляли про тиск і втручання в їх діяльність – голова суду

За два роки роботи Вищого антикорупційного суду (ВАКС) судді 12 разів зверталися до Вищої ради правосуддя (ВРП) через втручання у їх діяльність, зазначає голова ВАКС Олена Танасевич.

"За два роки діяльності ВАКС судді 12 разів зверталися до ВРП із заявами про втручання в їх діяльність. Щодо трьох із цих звернень ВРП вжила заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя", - розповіла голова ВАКС в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, зокрема, йдеться про погрози слідчому судді на її особистій сторінці у Facebook, про вибух гранати РГД-5 на території внутрішнього двору суду та про звернення народного депутата з вимогою обрання певного запобіжного заходу підозрюваному, яке надійшло особисто Танасевич.

"Наразі на підставі перших двох звернень до ЄРДР внесено відомості про кримінальні правопорушення, триває досудове розслідування", - сказала голова ВАКС.

За її зверненням, як зазначила Танасевич, ВРП скерувала звернення до Верховної Ради щодо неприпустимості втручання у діяльність правосуддя.

Що стосується ще семи заяв про втручання у діяльність роботи суддів, то, за словами голови ВАКС, ВРП за результатами перевірки не встановила фактів, які свідчили б про загрозу незалежності суддів, ще щодо двох заяв перевірка триває.

Крім того, Танасевич зазначила, що випадки подання стороною захисту заяв про скоєння суддями кримінальних правопорушень і звернення до ВРП зі скаргами на дії суддів не поширені.

"Такі заяви і скарги не становлять для судді потенційного або реального конфлікту інтересів під час розгляду конкретної справи, тобто не є підставою для відсторонення від розгляду", - пояснила голова суду.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА